Home Zdravlje Test sa šoljicom kafe novi način da poslodavci procjene da li ste dobar kandidat

Test sa šoljicom kafe novi način da poslodavci procjene da li ste dobar kandidat

0
Test sa šoljicom kafe novi način da poslodavci procjene da li ste dobar kandidat

Dolazite na intervju, pozdravljate se sa regruterom i potencijalnim budućim menadžerom, a oni vas odvode pravo u kuhinju, po šolju vruće kafe. Vodite računa, ovo može biti test!

U scenariju u kome vas i pre početka intervjua vaši domaćini, regruter i budući menadžer, odvore u kuhinju ne bi li vas poslužili šoljom vruće kafe možda i nema ničeg sumnjivog, osim – da je vaš intervju već uveliko počeo, a da je šoljica kafe samo deo testa na koji su vas stavili budući poslodavci! Ovom taktikom služi se sve više kompanija, a kako ne biste upali u zamku, obratite pažnju na to šta ćete uraditi sa šoljicom nakon intervjua.

Test sa šoljicom kafe je novi trend u svetu regrutacije

Sam test sastoji se u tome da vas budući poslodavac ponudi šoljicom kafe u samoj kuhinji, a nakon toga odvede u prostoriju u kojoj se vrši intervju. Na kraju intervjua, regruter i menadžer ocenjuju ne samo vaše kvalifikacije, već i šta ćete uraditi sa šoljom kafe kojom ste posluženi.

Ako je samo ostavite na stolu, to nije dobar znak za budućeg poslodavca, i vrlo verovatno je da sledećeg kruga intervjua neće ni biti. Sa druge strane, ukoliko šoljicu odnesete natrag u kuhinju, čestitamo, dobili ste poen više od drugih kandidata!

“Možete da razvijete meke veštine, možete da steknete znanje i iskustvo, ali se sve svodi na stav, odnosno koncept “Operite sopstvenu šoljicu kafe”. Poslodavci žele da budu sigurni da imaju ljude koji neguju osećaj pripadnosti”, naveo je direktor jedna IT kompanije.

Ono što je najvažnije da kandidati koji prolaze kroz proces regrutacije imaju u vidu jeste da sve što se dešava od dana apliciranja pa nadalje prolazi kroz neki sistem procene, a samim tim, svaki pozitivan čin znači samo jedno – to je vaša prednost u odnosu na druge kandidate. Zato u komunikaciji sa budućim poslodavcima budite ažurni, proaktivni i promišljeni, kako jedna mala greška ne bi stvorila pogrešan loš utisak o vama. U testu sa šoljicom kafe, ukoliko nite sigurni kako se vratiti do kuhinje, makar pitajte poslodavca da vas uputi ili odvede do nje, a ukoliko on kaže da je u redu da ostavite, postupite tako – svakako, pokazali ste da vam je stalo do toga da je vratite natrag.

Reakcije kandidata na test su podeljene

Nakon što se vest o ovakvom testu proširila i društvenim mrežama, mnogi kandidati i korisnici neke od platformi podelili su se u dva “tabora” – na one koji smatraju da je ovakvo testiranje zaposlenih neumesno i neprimereno, i one koji u njemu vide pozitivne strane, budući da se profil osobe i zaista može proceniti

“Dakle, puštaju nasumične ljude da lutaju kroz zgradu nazad do kuhinje u kojoj su bili? Mislim, hajde, to su gluposti”, napisao je jedan od korisnika Reddita, dok je jedan jutjuber istakao i da je odbijanje kandidata zbog urednosti i odabir manje kvalifikovanog kandidata samo zato što je svoju šoljicu odneo i oprao apsurdno: “A šta ako jednostavno zaboravite? Pa, intervjui su jako stresni!”

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here