Home Zdravlje Tabletu za ubijanje raka počeli testirati na ljudima: “Uništava čvrste karcinome”

Tabletu za ubijanje raka počeli testirati na ljudima: “Uništava čvrste karcinome”

0
Tabletu za ubijanje raka počeli testirati na ljudima: “Uništava čvrste karcinome”

AMERIČKI naučnici su razvili lijek u obliku tablete koji je u predkliničkim ispitivanjima uništavao sve čvrste karcinome i ostavljao zdrave stanice nepromijenjene, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Naučnici iz City of Hope, jedne od najvećih američkih organizacija za istraživanje i liječenje raka, objavili su u utorak studiju sa detaljima prvih rezultata testiranja “tablete za ubijanje raka” AOH1996.

Lijek cilja kanceroznu varijantu antigena jezgre proliferirajućih stanica (PCNA) – proteina koji je u svom mutiranom obliku “ključan u replikaciji DNK i popravku svih tumora koji se šire”, saoštio je City of Hope.

Žena razvija lijek posljednjih 20 godina, objasnila kako funkcioniše

Linda Malkas, profesorica na odjelu za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju kalifornijskog centra za liječenje, razvija lijek posljednjih 20 godina.

Malkas je rekla: “PCNA je kao glavno čvorište aerodromskog terminala koje sadrži više ulaza za avion.”

“Podaci sugerišu da je PCNA jedinstveno promijenjen u stanicama raka, a ta nam je činjenica omogućila da dizajniramo lijek koji cilja samo na oblik PCNA u stanicama raka.”

“Naša tableta za ubijanje raka je poput snježne oluje koja zatvara ključno čvorište avioprevoznika, zatvarajući sve dolazne i odlazne letove samo u avionima koji prevoze stanice raka.”

Profesorica je rezultate nazvala obećavajućima i rekla da je istraživanje pokazalo da AOH1996 može suzbiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima, a prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima je u toku.

Tableta se zasad pokazala učinkovitom za više oblika raka

Tableta se pokazala učinkovitom u tretmanu stanica koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, materice, kože i pluća.

Testiran je na više od 70 staničnih linija raka i utvrđeno je da selektivno ubija stanice raka remećenjem normalnog reproduktivnog ciklusa stanica, prema istraživačkom centru.

PCNA je ranije smatran “nedostupnim za lijekove”.

Glavni autor studije, Long Gu, rekao je da “niko nikada nije ciljao PCNA lijekom jer se smatrao da je to neizvedivo, ali očito je City of Hope uspio razviti lijek za izazovnu metu.”

Studija je objavljena u časopisu Cell Chemical Biology.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here