Home Zdravlje Stručnjak otkriva kako ukloniti pesticide

Stručnjak otkriva kako ukloniti pesticide

0
Stručnjak otkriva kako ukloniti pesticide

Pranje voća i povrća pre jela je nužno kako bismo otklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu da budu štetne po naše zdravlje.


I dok ih jedni samo ovlaže i properu vodom, drugi se odlučuju za temeljno pranje, najčešće uz pomoć sode bikarbone.

Postavlja se pitanje je li to zaista potrebno i kako utiče na naše omiljene namirnice.

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević, gostujući na Prva TV objasnio je da li je sve ovo potrebno kako bismo se zaštitili, piše City Magazine.

– To je jedan način koji se tako propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda bikarbona menja pH, verovatno će promijeniti malo boju i ukus – objašnjava Dr Blagojević.

Na pitanje, da li je moguće sodom bikarbonom ukloniti i pesticidi iz voća, doktor je bio jasan.

– Ne. Soda bikarbona samo utiče na promenu pH, niti utiče preterano na topivost, niti skida masnoće. To je priča koju je neko postavio i nije uopšte proveravao – objašnjava direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Kako ističe doktor, većina voća i povrća se prska u nekim ciklusima malim koncentracijama pesticida – i jabuke, jagode, luk, paradajz… Dodaje da sve što izgleda za oko lepo, spanać ili mladi luk, sadrži pesticide i zaštićeno je njima. Kada je reč o namirnici koja se najviše prska, dr Blagojević ističe da su to jabuke.

– Ako se dobro operu, skinu se pesticidi. Dovoljno je 10-15 minuta mlakom vodom oprati namirnice – savetovao je za kraj doktor Blagojević.

Alo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here