Home Zdravlje Šta se dešava sa tijelom ako svakog dana pijete gaziranu vodu?

Šta se dešava sa tijelom ako svakog dana pijete gaziranu vodu?

0
Šta se dešava sa tijelom ako svakog dana pijete gaziranu vodu?

Vjeruje se da mineralna voda pozitivno deluje na varenje, zbog čega je često zamjena za gazirani sok.


Ljudi su vekovima pili mineralnu vodu za smirivanje želuca, pre svega zbog ublažavanja neprijatnih simptoma refluksa kiseline. Da li je posredi istina i koliko je sigurno piti mineralnu vodu svaki dan, otkrila je nutricionistkinja Sara Hus.

Pozitivne i negativne strane
Prema njenim rečima, postoje pozitivne i negativne strane svakodnevne upotrebe. Gazirana voda doprinosi boljoj hidriranosti, a pozitivno utiče na varenje, neutralizaciju kiseline u želucu, funkciju bubrega i pravilan rad srca. Rezultati jednog istraživanja su pokazali da redovan unos mineralne vode povećava gustinu kostiju, koja se inače s godinama gubi.

pak, ako mineralnu vodu pijete baš svaki dan, postoje negativni efekti. Može da oštetite zubnu gleđ i doprinesete razvoju karijesa. Klinika Mayo ističe da gazirana pića, kao i voda, mogu da prouzrokuju razvoj refluksa kiseline. Ovo je jednom prilikom potvrdio i lekar Endru L. Rubman.

Opasna na prazan želudac

„Kiselina koju sadrži mineralna voda opasna je za prazan želudac pa biste mogli problem s refluksom kiseline ili varenjem, umesto da rešite, samo da pogoršate“, rekao je Rubman.

Zatim je dodao: „Najbolje je da mineralnu vodu pijete između obroka, dok bi sva gazirana bezalkoholna pića trebalo da izbegavati što je više moguće“, zaključio je spomenuti lekar, prenosi Net.hr.

N1.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here