Home Zdravlje Sastojci koji mogu da pomognu kod opekotina od sunca, a imate ih kod kuće

Sastojci koji mogu da pomognu kod opekotina od sunca, a imate ih kod kuće

0
Sastojci koji mogu da pomognu kod opekotina od sunca, a imate ih kod kuće

Dermatolozi ukazuju na to da aloe vera i kokosovo ulje mogu da pomognu u ublažavanju opekotina od sunca i smanjenju ožiljaka prouzrokovanih prekomernim izlaganjem suncu.

Međutim, dermatolog Gita Jadav kaže da je primena kokosovog ulja dobra u ovoj situaciji, ali kada se koristi u pravo vreme.

Ako ga koristite prebrzo nakon dobijanja opekotina mogli biste da pogoršate svoju bolnu, natečenu, opečenu kožu zadržavanjem toplote.

Zbog toga ona preporučuje prvo korišćenje aloe vere, a zatim kokosovog ulja.

„Uljani emolijensi, uključujući kokosovo ulje, mogu da zapuše pore, što zauzvrat zadržava toplotu, čineći osećaj koji imate još neprijatnijim“, dodala je ona.

Dakle, kako možete imati koristi od antiinflamatornih i antimikrobnih svojstava kokosovog ulja bez nanošenja veće štete?

Trebalo bi da posegnete za kokosovim uljem tek kada vam opekotine od sunca potpuno zaleče i koža počne da se  ljušti, kao što biste to uradili sa običnom hidratantnom kremom, prenosi klix.ba.

„Ako je vaša koža primetno vruća na dodir, previše je vruća da biste na nju naneli kokosovo ulje“, kaže ona.

Što znači, ako imate bilo kakvih zabrinutosti u vezi sa opekotinama od sunca, odložite nanošenje kokosovog ulja i držite se rashladne aloe vere ili kreme za sunčanje.

„Aloe vera omogućava koži da diše i najbolje se koristi na početku kada nastanu opekotine od sunca, kokosovo ulje je bolje koristiti u kasnijim fazama oporavka od opekotina, kada koža počne da se ljušti“, dodaje ona.

Uvek je najbolje izbegavati opekotine od sunca, koje mogu dovesti do povećanog rizika od plikova, toplotnog udara i karcinoma kože – melanoma.

Zaštitite se tako što ćete ostati u hladu što je više moguće, nositi široku odeću, izbegavati izlaganje suncu između 11 i 15 časova i koristiti kremu za sunčanje od najmanje SPF 30, sa UVA UVB ocenom od najmanje četiri zvezdice.

Foto: Shutterstock/FotoDuets

Izvor: N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here