Home Zdravlje Recept za desert koji možete “prošvercati” i za vrijeme dijete

Recept za desert koji možete “prošvercati” i za vrijeme dijete

0
Recept za desert koji možete “prošvercati” i za vrijeme dijete

Prhko tijesto, sočne jabuke, cimet i dobro ugrijana rerna glavni su aduti za finu i aromatičnu pitu od jabuka koju možete ispeći tokom cijele godine.

Izvrsno će prijati uz čaj ili popodnevnu kafu, a možete se kojom šnitom počastiti i ako pazite na unos slatkih zalogaja i deserata jer je puno “bezopasnija” od kremastih kolača i torti.

Sastojci:

Za tijesto:

200 g glatkog pšeničnog brašna

100 g oštrog pšeničnog brašna

250 g maslaca

100 g šećera

1 prašak za pecivo

1 jaje

1-2 kašike kiselog vrhnja

prstohvat soli

malo ribane korice limuna

Za nadjev

7-8 većih kiselijih jabuka

100 g šećera

1 kašikica cimeta

1 vanilin šećer

50 g grožđica (+ tri kašike ruma za namakanje)

šaka sjeckanih oraha

Priprema:

Jabuke ogulite i naribajte na grubi dio ribeža ili ih nasjeckajte na sitne kockice. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer, cimet pa lagano pirjajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ishlapi tekućina. Ohladite pa umiješajte sjeckane orahe i namočene grožđice.

U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.

Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto  pa ga podijelite na dva dijela.

Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.

Na razvaljano tijesto dodajte nadjev od jabuka pa ga poravnajte žlicom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.

Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200°C i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

Azra.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here