Home Zdravlje Proljećni umor

Proljećni umor

0

Piše: mr. ph Branka Keleč


Ako se uprkos lijepim proljećnim danima osjećate umorno, malaksalo i neraspoloženo bez konkretnog razloga, onda najvjerovatnije patite od sindroma proljećnog umora.

Zašto proljećni umor? Mnogi tokom zime konzumiraju manje količine svježeg voća i povrća, a to  posljedično, ali i logično  dovodi do nedostatka vitamina i mikro/makro elementa. Kako su pojedini vitamini i minerali potrebni za procese proizvodnje energije u organizmu, tako njihov nedostatak  može biti jedan od glavnih “krivaca” za nastanak proljećnog umora.

Među vitaminima koji igraju značajnu rolu u procesu stvaranja energije u organizmu jesu vitamini B kompleksa koje ljudski organizam ne može sam sintetisati (izuzetak jeste vitamin B7 poznatiji kao biotin koji mogu sintetisati bakterije u crijevima), pa je potreban njihov unos hranom ili suplementacijom.

Vitamini B kompleksa i gdje ih pronaći: Dobri i dostupni izvori vitamina B1 jesu grašak, svježe voće (poput banana i narandži), integralni hljeb i slično, dok vitamine B2 sadrže namirnice poput mlijeka, jaja ili pečurki. Namirnice bogate vitaminom B3 jesu piletina, kikiriki i pšenične klice.

Osim vitamina B1, B2, B3 i biotina, vitamine B kompleksa čine još četiri vitamina: B5, B6, B12 i folna kiselina. Za adekvatan unos svih osam vitamina B kompleksa, potrebno imati raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, a u praksi se češće sreće istovremeni nedostatak više vitamina ove grupe, nego deficit samo jednog od njih.

Nedostatak vitamina B kompleksa, osim umora i iscrpjenosti, može prouzrokovati i ozbiljnije zdravstvene probleme. Tako nedostatak folne kiseline u trudnoći može dovesti do posljedica za plod i upravo zato se  ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama savjetuje suplementacija folnom kiselinom. Deficit folata i vitamina B12 direktno je povezan i sa povećanim nivoima homocisteina u krvi što je udruženo sa više oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti, komplikacija u trudnoći, neuroloških, te psihijatrijskih oboljenja. Polivit B plus sadrži svih 8 vitamina B kompleksa, uključujući i veoma značajan, aktivni folat (L-metilfolat) i dovoljna je 1 tableta na dan da organizam zadovolji dnevne potrebe za kompleksom vitamina B.

Magnezijum: Među mineralima, značajnim za stvaranje energije u organizmu posebno se izdvaja magnezijum koji takođe doprinosi smanjenju umora i iscrljenosti, te pozitivno utiče na raspoloženje. Veći dio populacije pati od deficita magnezijuma, jer ispiranjem tla, tokom decenija, značajno je smanjen sadržaj ovog minerala u zemljištu, a samim tim i u hrani. Svi se, prije ili kasnije, susretnu sa neprijatnim simptomom grčeva u mišićima  koji predstavlja jedan od najprepoznatljivijih znakova nedostatka magnezijuma, jer bez njega nema ni normalne funkcije mišića. Nedostatak magnezijuma pokazuje se i kod pacijenata koji su na terapiji određenim lijekovima, kao što su lijekovi za smanjenje kiselosti želuca, odnosno inhibitori protonske pumpe (pantoprazol, omeprazol, rabeprazol). Kod ovakvih pacijenata, suplementacija magnezijumom je posebno korisna.

Magnezijum, kao ni vitamini B kompleksa, se ne može sam sintetisati u organizmu i neophodno ga je unositi putem hrane ili dodataka ishrani. Dnevne potrebe za magnezijumom se obično kreću u rasponu od 375 do 400 mg.

Nažalost, savremeni tempo života često ne dozvoljava dovoljnu brigu o kvalitetu ishrane, a uravnotežena i raznovrsna ishrana jeste jedan od preduslova dobrog zdravlja. Savremen način života odlikuje ishrana visoke energetske, ali niske nutritivne vrijednosti što predstavlja značajan rizik za zdravlje. Udružen sa stresom, konzumiranjem alkohola, nedovoljnom količinom sna, korištenjem antibiotika i drugim negativnim faktorima utiče loše na opšte zdravlje organizma.

U takvim okolnostima suplementi mogu biti od velike pomoći, a kombinacija suplementa koji sadrže vitamine B kompleksa i onih koji sadrže magnezijum je idealna za vraćanje energije organizmu.

Na tržištu su dostupni Magnetrans 375 mg i Magnetrans duo-aktiv koji samo jednom kesicom dnevno zadovoljavaju dnevne potrebe za magnezijumom.

Dijetetske suplemente Magnetrans, Magnetrans duo-aktiv i Polivit B plus možete pronaći na www.svakodobro.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here