Home Zdravlje Porcija ovog voća dnevno i smanjićete povišen holesterol

Porcija ovog voća dnevno i smanjićete povišen holesterol

0
Porcija ovog voća dnevno i smanjićete povišen holesterol

Prema studiji američkih univerziteta Penn State, Loma Linda, Tufts, UCLA i Wake Forest, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Daily, ljudi koji su šest meseci jeli jedan avokado dnevno primetili su smanjenje nivoa holesterola.


Naime, pomenuta studija je nastojala da sazna da li redovno konzumiranje avokada može pomoći učesnicima da smanje telesnu težinu, indeks telesne mase (BMI) i obim struka.

Od 1.000 gojaznih učesnika, polovina je dobila jedan avokado dnevno, dok je druga polovina nastavila sa normalnom ishranom. Rezultati su otkrili da konzumiranje jednog avokada dnevno tokom šest meseci nije imalo efekta na smanjenje masti na stomaku, masti jetre ili obima struka kod gojaznih ili gojaznih ljudi. Ali to je dovelo do blagog smanjenja nivoa holesterola u krvi.

Grupa naučnika koja je sprovela ovu studiju takođe je zaključila da su učesnici koji su jeli avokado tokom studije imali kvalitetniju ishranu. I dok su prethodne manje studije pronašle vezu između konzumiranja avokada i niže telesne težine, BMI i obima struka, ovo je bila najveća i najsveobuhvatnija studija do sada o zdravstvenim efektima avokada.

“Iako avokado nije uticao na masnoću ili smanjenje telesne težine, studija pruža dokaze da ovo ukusno voće može biti koristan dodatak dobro izbalansiranoj ishrani“, rekla je Peni Kris-Eterton, registrovani dijetetičar i profesor nutricionističkih nauka u Penn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here