Home Zdravlje Pobijedite jesenji umor

Pobijedite jesenji umor

0
Pobijedite jesenji umor

Ukoliko u ovom periodu godine osjećate nedostatak energije i često ste pospani, a ujutru biste se radije okrenuli na drugu stranu umjesto da ustanete iz kreveta kada se oglasi budilnik, znajte da je pitanju jesenji umor.

Stručnjak za spavanje Liza Artis kaže da je razlog takvog stanja to što naša biologija radi protiv nas.

“Tokom jeseni ranije pada mrak, što znači da melatonin (hormon sna) počinje ranije da se proizvodi i čini nas pospanim – ističe Liza. – Takođe, ujutro je mračnije, to održava pomenuti hormon na visokom nivou zbog čega smo pospani tokom cijelog dana. Prirodno svjetlo čini da se osjećamo budnijima i signalizira našem unutašnjem satu da je vrijeme da se probudimo i prestane da proizvodi melatonin. Ali ukoliko vam je ujutro teško da ustanete, onda stavite alarm dalje od sebe, koristite onaj sa jačim svjetlom i odmah nakon buđenja se istuširajte hladnom vodom”.

Šta još može da nam pomogne da pobijedimo jesenji umor? Pomenuti stručnjak savjetuje da praktikujemo dobru “higijenu spavanja”, što uključuje redovno spavanje i to na udobnom krevetu. Prije odlaska na počinak vidite da li postoji još nešto što je potrebno da mijenjate kako biste poboljšali san.

Ali trebalo bi da znamo i šta negativno utiče na kvalitet spavanja. Alkohol je svakako loš izbor. Mada se zbog njega možete osjećati umorno i brzo zaspati, san vam neće biti tako dubok, što znači da se neće oporaviti ni um ni tijelo, odnosno nećete se probuditi odmorni. Male promjene u ishrani ili rutini mogu da imaju veliki uticaj na kvalitet sna, smatra Liza.

(NovostiMagazin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here