Home Zdravlje Pet neželjenih efekata kofeina koji će vas (možda) natjerati da promijenite neke svoje navike

Pet neželjenih efekata kofeina koji će vas (možda) natjerati da promijenite neke svoje navike

0
Pet neželjenih efekata kofeina koji će vas (možda) natjerati da promijenite neke svoje navike

Kafa je jedan od omiljenih napitaka tokom dana kog se mnogi od vas nikada ne bi odrekli.


Često su podeljena mišljenja kada je u pitanju kafa. Oni koji je manje vole, verovatno vam često pričaju o lošim stranama ovog napitka, dok ako spadate u grupu koja ne može da zamisli dan bez kafe, verovatno znate bezbroj njenih benefita.

Ipak, kao i sve ostalo, i ovde ćete pronaći dobre i loše strane, a jedino što je važno je da ne preterujete tokom dana, jer veće količine kafe vam sigurno neće odgovarati na duže staze.

Šta će se desiti ako unesemo previše kofeina?

Anksioznost

Kofein može da dovede do uznemirenja i napetosti, radi tako što blokira adenozin, koji je zadužen za protok energije, a za ovaj transmiter se veruje i da učestvuje u promovisanju sna i supresiji uzbuđenja.

Insomnija

Mnogima od vas smeta kafa u popodnevnim časovima, međutim, uz nju su potrebni i neki drugi faktori koji će vam dodatno poremetiti san.

Zavisnost

Nije retkost da previše kofeina svakog dana može izazvati zavisnost, pa tako nekoga uglavnom boli glava ako preskoči svoju prvu jutarnju kafu i takva glavobolja obično ne prolazi tokom celog dana.

Visok krvni pritisak

Naročito kod onih koji ne piju kafu često i manja količina može izazvati visok krvni pritisak, međutim ovi efekti su ipak privremeni.

Umor i slabost

Iako nam kafa daje energiju, to je samo privremeno. Kada kofein napusti naš sistem, dolazi do pada energije i osećanja umora, pa zbog toga mnogi posežu za novom kafom, što dalje može poremetiti san.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here