Home Zdravlje Ovo povrće sadrži najviše hranljivih sastojaka

Ovo povrće sadrži najviše hranljivih sastojaka

0
Ovo povrće sadrži najviše hranljivih sastojaka

Povrće se smatra velikom riznicom vitamina i minerala i može bez problema da ponese titulu “izrazito zdrave namirnice”. Ako želite da svoj jelovnik “začinite” ishranom bogatim hranljivim sastojcima i tako pokušate da unapredite svoje zdravlje, onda dodajte u tanjir spanać, brokoli, beli luk ili cveklu.

Korisnost povrća za zdravlje i telo je velika. Najveću hranjivu vrednost ima sveže povrće, prvenstveno kao izvor vitamina i mineralnih materija. Poznato je da povrće ne izaziva bitnije podizanje šećera u krvi, ne doprinosi pretvaranju ugljenih hidrata u masti, kao i da ne utiče posebno u “nabacivanju” kilograma.

Takođe je zasitno, ukusno i savršeno za razna jela, kao što su salate, supe, smutiji, sendviči. U nastavku pročitajte koja povrća su izratito bogata hranljivim sastojcima.

Spanać

Ovaj lisnati zeleniš je na vrhu liste kao jedno od povrća sa najviše hranljivih materija. Jedna šolja sirovog spanaća, dakle negde oko 30 grama, obezbeđuje 16 odsto dnevne vrednosti vitamina A, kao i 120 odsto vitamina K. Spanać obiluje antioksidansima, koji pomažu u smanjenju rizika od mnogih bolesti. Spanać je koristan za zdravlje srca i pomaže u smanjenju krvnog pritiska, rezultati su studije objevnjene u Našnal Lajbreri of medisin, piše Heltlajn.

Šargarepa

Prepuna je vitamina A, a jedna šoljica šargarepe ima 119 odsto preporučene dnevne doze navedenog vitamina. Takođe sadrži kalijum, vitamin C i beta karoten, antioksidans koji daje živopisnu narandžastu boju. Konzumiranje 2 do 4 šargarepe nedeljno može da umanji 1 odsto rizik od raka debelog creva, govore ispitivanja sprovedena na više od 57 hiljada ljudi.

Brokoli

Predstavalja riznicu vitamina A, C i B, bogat je kalijumom i fosforom i smatra se “super hranom”, tačnije namirnicom sa velikom koncentracijom vrednih sastojaka. Pokazao se kao odličan u borbi protiv gripa i virusa.

Beli luk

Koristi se vekovima kao lekovita biljka i mnogi ga zovu prirodnim antibiotikom. Njegovo glavno aktivno jedinjenje je alicin, za koji se pokazalo da pomaže regulisanju šećera u krvi. Brojne studije ide u prilog ovom povrću – u jednom tromesečnom istraživanju 90 ljudi koji su uzimali 1600 miligrama belog luka u prahu dnevno imali su značajno smanjenje masti na stomaku, kao i smanjenje krvnog pritiska i nivoa triglicerida u poređenju sa placebo grupom.

Kelj

Kao i ostalo lisnato povrće, kelj je poznat po hranljivim materijama i antioksidanata. Samo 1 šolja (21 gram) sirovog kelja je puna kalijuma, kalcijuma, bakra i vitamina A, B, C i K. Kelj pomaže u snižavanju pritiska, holesterola i regulisanju nivoa šećera u krvi.

Grašak

Ubraja se u skrobno povrće, što znači da ima više ugljenih hidrata i kalorija od ostalog povrća i može uticati na skok nivoa šećera u krvi kada se jede u velikim količinama.

Ipak, zeleni grašak je neverovatno hranljiv. Samo 1 šolja (160 grama) sadrži 9 grama vlakana, 9 grama proteina i vitamine A, C i K, kao i riboflavin, tiamin, niacin i folat. Pošto je bogat vlaknima, grašak povećava korisne bakterije u crevima i utiče ne redovno pražnjenje creva. Bogat je saponinima, grupom biljnih jedinjenja poznatih po svojim antikancerogenim efektima.

Blitva

Ima malo kalorija, ali je bogata mnogim esencijalnim vitaminima i mineralima. Jedna šolja (36 grama) sadrži samo 7 kalorija, ali ima 1 gram vlakana, 1 gram proteina i puno mangana, magnezijuma i vitamina A, C i K. Blitva je prepuna antioksidansa i biljnim jedinjenja koji unapređuju zdravlje – odlična je u “podizanju” imuniteta i ublaživanju simptoma upala.

Cvekla

Cvekla je korenasto povrće koje sadrži vlakna, folat i mangan. Takođe je bogata nitratima i prema pregledu 11 studija, nitrati u soku od cvekle pomožu u snižavanju krvnog pritiska. Sok od cvekle poboljšava izdržljivost organizma, te je preporučljivo da ga piju sportisti i osobe koje rade teške fizičke poslove.

Slatki krompir

Slatki krompir se ističe svojom živopisnom narandžastom bojom, slatkoćom i zdravstvenim prednostima. Jedan srednji slatki krompir sadrži oko 4 grama vlakana, 2 grama proteina i solidnu količinu kalijuma, mangana i vitamina C. Ovo korenasto povrće takođe je bogato beta karotenom, a unos beta karotena je povezan sa smanjenim rizikom od određenih karcinoma, uključujući rak pluća.

Karfiol

Šolja (155 grama) kuvanog karfiola sadrži 3 grama vlakana, 3 grama proteina i niz drugih važnih hranljivih materija, uključujući folat i vitamin C. Često se koristi kao niskokalorična alternativa sastojcima kao što su pirinač, krompir i brašno. Može da podstakne gubitak težine. Ova namirnica sadrži i glukozinolate koji aktiviraju prirodnu detoksikaciju organizma. Naučna istraživanja su pokazala da glukozinolati deluju prevenitvno na pojavu nekih vrsta kancera.

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here