NaslovnicaZdravljeOve namirnice jedemo svaki dan, a prave haos u našem organizmu

Ove namirnice jedemo svaki dan, a prave haos u našem organizmu

Objavljeno:

spot_img

Ni ne slutimo da hrana koju jedemo svaki dan, poput pasulja, luka, brokolija i kupusa, kao i gaziranih pića, stvaraju gasove u našem organizmu, a li to nije sve. Međutim, to nije sve!

Sas Parsad, nutricionista, otkriva koje namirnice povećavaju proizvodnju gasova i kako ih izbeći.

“Nivoi gasa variraju od osobe do osobe. Naši jedinstveni sistemi za varenje, bakterije u crevima, nivoi enzima i osetljivost igraju ulogu u određivanju načina na koji reagujemo na različitu hranu”, rekla je ona.

Ovo su namirnice koje intenzivnije izazivaju gasove:

1. Jabuke, kruške i lubenice

Voćni šećer, fruktoza, može izazvati pojačano nadimanje i prekomerno stvaranje gasova kod nekih ljudi. Ali za to postoji rešenje! Pokušajte da smanjite veličinu porcije, što pomaže u smanjenju ukupnog opterećenja fruktozom na digestivni sistem. Kajsije, breskve, šljive i ananas su odlične zamene.

2. Riba i pomfrit

Pržena hrana poput ribe i čipsa, kao i druga masna hrana – peciva, čokolade i masni proizvodi od mesa mogu izazvati probleme sa varenjem.

“Masnoj hrani potrebno je više vremena da se razgradi u želucu i tankom crevu nego drugim hranljivim materijama poput ugljenih hidrata i proteina”, ističe nutricionista.

3. Mleko

Kravlje mleko može izazvati nadimanje stomaka kod određenih ljudi, a sve zbog laktoze.

Neki ljudi su netolerantni na laktozu, što znači da im nedostaje dovoljno laktaze, što dovodi do fermentacije laktoze crevnim bakterijama i gasovima i nadimanja“, objašnjava nutricionista.

4. Veštački zaslađivači

Od proteinskih prahova, gaziranih pića i žitnih pločica, do nisko-masnih žitarica i jogurta (mast se zamenjuje šećerom ili zaslađivačem), zaslađivači se pojavljuju svuda.

“Neki zaslađivači se ne apsorbuju dobro u tankom crevu i mogu da stignu do debelog creva, a da se ne razgrađuju, što izaziva probleme sa varenjem“, kaže nutricionista.

5. Govedina

Govedina i crveno meso uopšte sadrže aminokiseline koje sadrže sumpor.

“Ova jedinjenja, posebno gas vodonik sulfid, mogu doprineti nadimanju kod nekih ljudi.”

“Povrće sa visokim sadržajem sumpora, kao što su brokoli i karfiol, takođe može da poveća proizvodnju sumpornog gasa kada se kombinuje sa obrokom bogatim proteinima“, ističe nutricionista i savetuje da izbegavate da ove namirnice konzumirate zajedno.

Posljednje objavljeno

Upoznajte Supernova sistem za očuvanje prirode uz pametne uštede

BANJALUKA – U svijetu gdje je tehnologija neodvojiv dio svakodnevnog života i...

Tužilaštvo se žalilo nakon što je odbijen prijedlog za pritvor rukometašu iz BiH koji je pretukao suprugu

Sudac za prethodni postupak Općinskog suda u Ljubuškom donio je rješenje o odbijanju...

Finska zabranila prodaju Xiaomi telefona

Tri glavna mobilna operatera u toj zemlji Telia, DNA i Elisa obustavljaju...

Kardiolozi otkrivaju: Ovo je najgora hrana za naše arterije

Hrana koja začepljuje arterije uzrokuje da naša tijela proizvode holesterol, koji se kombinuje...

Pročitaj i ovo

Upoznajte Supernova sistem za očuvanje prirode uz pametne uštede

BANJALUKA – U svijetu gdje je tehnologija neodvojiv dio svakodnevnog života i...

Tužilaštvo se žalilo nakon što je odbijen prijedlog za pritvor rukometašu iz BiH koji je pretukao suprugu

Sudac za prethodni postupak Općinskog suda u Ljubuškom donio je rješenje o odbijanju...

Finska zabranila prodaju Xiaomi telefona

Tri glavna mobilna operatera u toj zemlji Telia, DNA i Elisa obustavljaju...