Home Zdravlje Ove namirnice jedemo svaki dan, a prave haos u našem organizmu

Ove namirnice jedemo svaki dan, a prave haos u našem organizmu

0
Ove namirnice jedemo svaki dan, a prave haos u našem organizmu

Ni ne slutimo da hrana koju jedemo svaki dan, poput pasulja, luka, brokolija i kupusa, kao i gaziranih pića, stvaraju gasove u našem organizmu, a li to nije sve. Međutim, to nije sve!

Sas Parsad, nutricionista, otkriva koje namirnice povećavaju proizvodnju gasova i kako ih izbeći.

“Nivoi gasa variraju od osobe do osobe. Naši jedinstveni sistemi za varenje, bakterije u crevima, nivoi enzima i osetljivost igraju ulogu u određivanju načina na koji reagujemo na različitu hranu”, rekla je ona.

Ovo su namirnice koje intenzivnije izazivaju gasove:

1. Jabuke, kruške i lubenice

Voćni šećer, fruktoza, može izazvati pojačano nadimanje i prekomerno stvaranje gasova kod nekih ljudi. Ali za to postoji rešenje! Pokušajte da smanjite veličinu porcije, što pomaže u smanjenju ukupnog opterećenja fruktozom na digestivni sistem. Kajsije, breskve, šljive i ananas su odlične zamene.

2. Riba i pomfrit

Pržena hrana poput ribe i čipsa, kao i druga masna hrana – peciva, čokolade i masni proizvodi od mesa mogu izazvati probleme sa varenjem.

“Masnoj hrani potrebno je više vremena da se razgradi u želucu i tankom crevu nego drugim hranljivim materijama poput ugljenih hidrata i proteina”, ističe nutricionista.

3. Mleko

Kravlje mleko može izazvati nadimanje stomaka kod određenih ljudi, a sve zbog laktoze.

Neki ljudi su netolerantni na laktozu, što znači da im nedostaje dovoljno laktaze, što dovodi do fermentacije laktoze crevnim bakterijama i gasovima i nadimanja“, objašnjava nutricionista.

4. Veštački zaslađivači

Od proteinskih prahova, gaziranih pića i žitnih pločica, do nisko-masnih žitarica i jogurta (mast se zamenjuje šećerom ili zaslađivačem), zaslađivači se pojavljuju svuda.

“Neki zaslađivači se ne apsorbuju dobro u tankom crevu i mogu da stignu do debelog creva, a da se ne razgrađuju, što izaziva probleme sa varenjem“, kaže nutricionista.

5. Govedina

Govedina i crveno meso uopšte sadrže aminokiseline koje sadrže sumpor.

“Ova jedinjenja, posebno gas vodonik sulfid, mogu doprineti nadimanju kod nekih ljudi.”

“Povrće sa visokim sadržajem sumpora, kao što su brokoli i karfiol, takođe može da poveća proizvodnju sumpornog gasa kada se kombinuje sa obrokom bogatim proteinima“, ističe nutricionista i savetuje da izbegavate da ove namirnice konzumirate zajedno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here