Home Zdravlje Ova voćka čini čuda za vaš organizam: Smanjuje rizik od srčanih bolesti, a energetska je bomba

Ova voćka čini čuda za vaš organizam: Smanjuje rizik od srčanih bolesti, a energetska je bomba

0
Ova voćka čini čuda za vaš organizam: Smanjuje rizik od srčanih bolesti, a energetska je bomba

Smokve su ukusno voće poznato po svojoj bogatoj istoriji i nutritivnim prednostima.

Smatra se da potiče iz regiona Bliskog istoka, a njegovo prisustvo datira hiljadama godina unazad.

Sveže smokve, sa svojim bogatstvom vlakana i prirodnih šećera, odlična su poslastica tokom letnjih meseci, dok su suve smokve postale omiljena užina.

Osim što su izuzetno ukusne, smokve su poznate i po svojim zdravstvenim prednostima. Bogate su vlaknima koja promovišu zdravo varenje, antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i mineralima koji podržavaju rast i održavanje kostiju.

Koje su zdravstvene prednosti smokava?

Smokve nisu samo ukusne, već su i pune dobrih hranljivih materija i potencijalnih zdravstvenih koristi. Oni su dobar izvor vlakana i dugo se koriste kao kućni lek za promociju zdravlja probave.

Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi sa određenim vrstama sindroma iritabilnog creva primetili smanjenje simptoma nakon konzumiranja suvih smokava dva puta dnevno tokom osam nedelja. Osim toga, smokve su dobar izvor magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, koji su važni minerali za održavanje zdravlja kostiju.

Bogate su vlaknima

Smokve su izuzetno bogate vlaknima, koja su neophodna za zdravlje probave. Vlakna pomažu u sprečavanju zatvora i održavanju zdravog varenja.

Visok udeo antioksidanata

Smokve su bogate antioksidansima kao što su vitamin C, vitamin A i raznim fitonutrijentima. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres u telu.

Dobar izvor minerala

Smokve sadrže minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Kalijum je važan za regulisanje krvnog pritiska, dok kalcijum jača kosti.

Oni su bogati energijom

Smokve su prirodni izvor brze energije zbog visokog sadržaja prirodnih šećera, kao što su glukoza i fruktoza. Ovo voće može biti odličan izbor za brzo povećanje energije.

Oni podržavaju zdravlje srca

Zbog malog sadržaja zasićenih masti i visokog sadržaja vlakana, smokve mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Prednosti jedenja smokava

Vlakna u smokvama pomažu u regulisanju varenja i sprečavaju zatvor. Oni takođe mogu olakšati simptome sindroma iritabilnog creva (IBS).

Visok sadržaj kalijuma u ​​smokvi pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska, što može smanjiti rizik od hipertenzije.

Kalcijum i magnezijum u smokvama podržavaju zdravlje kostiju i sprečavaju gubitak mineralne gustine kostiju, dok antioksidansi u smokvama pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i mogu smanjiti rizik od raznih hroničnih bolesti.

Dobro je znati da su smokve niskokalorične i bogate vlaknima, što ih čini odličnim izborom za one koji žele da smršaju ili održavaju zdravu telesnu težinu.

Međutim, smokve – posebno suve smokve – imaju visok sadržaj šećera i mogu kratkoročno podići nivo glukoze u krvi. Ako imate problema sa kontrolom nivoa glukoze u krvi, trebalo bi da ograničite unos suvih smokava.

Kako jesti smokve

Smokve se mogu jesti na različite načine i dodati u različite recepte. Evo nekoliko ideja o tome kako ih možete uključiti u svoju ishranu. Imaju malo kalorija i odlična su užina.

Sveže smokve
: Najlakše je jesti sveže smokve. Operite ih i pojedite kao užinu ili dodajte u voćnu salatu.

Suve smokve: Suve smokve su odlična opcija za užinu i mogu se dodati žitaricama, jogurtu ili pečenim proizvodima.

Smokve u pekmezu: Smokve se često koriste za pripremu džema koji se može poslužiti uz tost ili kao dodatak desertima.

Smokve sa sirom: Odlično se slažu sa različitim vrstama sira. Poslužite smokve sa kozjim sirom ili drugim omiljenim sirom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here