Home Zdravlje OPREZ! Srčani problemi mogu da se naslute po prstima

OPREZ! Srčani problemi mogu da se naslute po prstima

0
OPREZ! Srčani problemi mogu da se naslute po prstima

NAŠA tijela su poput savršenih detektora za stanje zdravlja, a ruke, između ostalog, mogu da posluže kao odličan pokazatelj tog stanja.

Promene u boji kože, stanju noktiju, oticanju šaka pri temperaturnim promenama, koje se manifestuju znojnim ili hladnim dlanovima, sve su to mogući znaci zdravstvenih problema, piše zivim.hr.

Iako se problemi sa rukama često javljaju usled napora, radnih povreda ili vežbanja, neki ozbiljniji problemi mogu ukazivati na reumatoidni artritis, endokarditis (bolest srčanih zalistaka izazvana bakterijama) ili dijabetes.

Kvržice na prstima – Oslerovi čvorići

Problemi sa zglobovima, rukama i prstima su česti i često su rezultat ponavljajućih aktivnosti, povreda ili sportskih povreda, kažu stručnjaci.

Međutim, postoje stanja na koja treba posebno obratiti pažnju.

Ako primetite crvene ili ljubičaste kvržice na prstima, koje su bolne, to može ukazivati na Oslerove čvoriće, simptom endokarditisa – ističu stručnjaci.

Ovi čvorići obično se pojavljuju na jagodicama prstiju, su mekani i imaju ljubičasto-ružičastu boju, a sredina im je svetlija.

Pored vidljivih kvržica, mogu se pojaviti i simptomi kao što su groznica, drhtavica, znojenje, bol i gubitak apetita. Takođe, moguće je krvarenje ispod noktiju i oticanje stopala, nogu ili stomaka.

Škljocavi prsti – Stenozirajući tenosinovitis

Još jedan simptom koji treba pažljivo pratiti su škljocavi prsti.

Ako osetite da prst zastaje ili da je pokret bolan prilikom savijanja i ispravljanja ruke, to može ukazivati na stenozirajući tenosinovitis.

Ovo stanje nastaje zbog zadebljanja tetive i njenog omotača, što dovodi do stezanja tetiva dva mišića.

Takođe, moguća je i upala sinovijalnog omotača koji obavija unutrašnjost zgloba i luči tečnost koja prenosi hranljive materije do hrskavičavih tkiva zgloba.

Ako se pojavi upala, što dovodi do povećanog protoka krvi kroz oštećeni zglob, dolazi do povećanja količine sinovijalne tečnosti. Budući da ta tečnost sadrži negativne enzime, ona može oštetiti zglob.

Glavni uzroci ovog stanja mogu biti reumatoidni artritis, giht, lupus i druga oboljenja.

Magazin.novosti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here