Home Zdravlje Oftalmolozi ukazali na najgoru stvar koju možete učiniti svojim očima

Oftalmolozi ukazali na najgoru stvar koju možete učiniti svojim očima

0
Oftalmolozi ukazali na najgoru stvar koju možete učiniti svojim očima

Sveobuhvatan oftalmološki pregled važan je ne samo za negu očiju i vida, već i za celokupno zdravlje.

Pregledi oka mogu da identifikuju rane znake inače asimptomatskih bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija i drugi kardiovaskularni problemi, autoimune bolesti kao što su multipla skleroza, reumatoidni artritis i disfunkcija štitne žlezde, pa čak i tumori na mozgu.

Prema oftalmolozima, postoji jedna stvar koju nikada ne bi trebalo da radimo.

„Jedna od najgorih stvari koje ljudi mogu da urade svojim očima jeste da gledaju direktno u sunce. Čak i kratko izlaganje suncu može da izazove oštećenje vizuelnih fotoreceptorskih ćelija u očima, što rezultira solarnom retinopatijom“, rekla je dr Mišel Holms za „Parade“.

Solarna retinopatija je vrsta povrede tkiva mrežnjače koja može ostaviti mrtvu centralnu tačku u vidu osobe.

Pored slepe tačke u centralnom delu vida, drugi simptomi retinopatije mogu uključivati osetljivost na svetlost, zamagljen vid, otežano gledanje u tamnijim uslovima, poteškoće u gledanju ili razlikovanju određenih boja i izobličenje vida.

Prema rečima dr Holmsa, pored direktnog gledanja u sunce, slično oštećenje mrežnjače možete dobiti gledanjem direktno u laserski izvor svetlosti.

Solarna retinopatija je češća kod dece (čije oči još nisu razvile sposobnost da blokiraju UVB svetlosne zrake), ali je mogu dobiti i odrasli i veoma je štetna.

Foto: Shutterstock/Sunriseangel

Izvor: N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here