Home Zdravlje Novak Đoković jede samo pročišćeni maslac

Novak Đoković jede samo pročišćeni maslac

0
Novak Đoković jede samo pročišćeni maslac

Najzdravija masnoća na svijetu – pravi se lako, a ovo je recept


Novi jelovnik Novaka Đokovića koji je objavljen pred njegov nastup na takmičenju “Banja Luka Open” zainteresovao je sve, naročito zato što se u njemu spominje “indijski maslac”. Ovu namirnicu mnogi smatraju najzdravijom masnoćom na svetu, a originalno ime joj je “gi puter”.

U pitanju je prečišćen maslac iz koga se jednostavnim postupkom izbacuju voda, zasićene masne kiseline i laktoza. Neki vole da kažu da puter tako postaje “postan”, jer je oslobođen čvrstih komponenti mleka. Odličan je kao namaz, a može se koristiti i za pripremu hrane, kao zamena za ulje.

U indijskoj medicini se ističe da gi puter ima mnogo lekovitih svojstava: jača imunitet, pomaže u varenju, usporava starenje.Lako je svarljiv, a sporo sagoreva pa tako postepeno snabdeva telo energijom – upravo ono što je Novaku potrebno. precisceni maslac gi puter.jpg

Izvor: Shutterstock

Da biste napravili gi, potrebno je da puter stavite u širu šerpu, na tihu vatru i sačekati da počne da peni. Ovu penu treba skidati sve dok se pojavljuje. Kad puter ostane proziran, procedite ga kroz gazu i posao je gotov. 

Pored korišćenja u kulinarstvu, u ajurvedi se gi upotrebljava i kao melem za razna kožna oboljenja, ali i za masažu i obloge. 

Tekst: Lepa&Srećna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here