NaslovnicaZdravljeNovak Đoković jede samo pročišćeni maslac

Novak Đoković jede samo pročišćeni maslac

Objavljeno:

spot_img

Najzdravija masnoća na svijetu – pravi se lako, a ovo je recept


Novi jelovnik Novaka Đokovića koji je objavljen pred njegov nastup na takmičenju “Banja Luka Open” zainteresovao je sve, naročito zato što se u njemu spominje “indijski maslac”. Ovu namirnicu mnogi smatraju najzdravijom masnoćom na svetu, a originalno ime joj je “gi puter”.

U pitanju je prečišćen maslac iz koga se jednostavnim postupkom izbacuju voda, zasićene masne kiseline i laktoza. Neki vole da kažu da puter tako postaje “postan”, jer je oslobođen čvrstih komponenti mleka. Odličan je kao namaz, a može se koristiti i za pripremu hrane, kao zamena za ulje.

U indijskoj medicini se ističe da gi puter ima mnogo lekovitih svojstava: jača imunitet, pomaže u varenju, usporava starenje.Lako je svarljiv, a sporo sagoreva pa tako postepeno snabdeva telo energijom – upravo ono što je Novaku potrebno. precisceni maslac gi puter.jpg

Izvor: Shutterstock

Da biste napravili gi, potrebno je da puter stavite u širu šerpu, na tihu vatru i sačekati da počne da peni. Ovu penu treba skidati sve dok se pojavljuje. Kad puter ostane proziran, procedite ga kroz gazu i posao je gotov. 

Pored korišćenja u kulinarstvu, u ajurvedi se gi upotrebljava i kao melem za razna kožna oboljenja, ali i za masažu i obloge. 

Tekst: Lepa&Srećna

Posljednje objavljeno

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...

Pročitaj i ovo

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...