Home Zdravlje Nije samo genetika: Ove stvari su potrebne vašoj deci da bi porasla

Nije samo genetika: Ove stvari su potrebne vašoj deci da bi porasla

0
Nije samo genetika: Ove stvari su potrebne vašoj deci da bi porasla

Iako je genetika ključna u razvoju vašeg deteta, stručnjaci kažu da postoje i druge stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju radi njegovog zdravog rasta.

Roditelji uvek žele najbolje svojoj deci, a jedna od primarnih briga je da obezbede njihov zdrav rast i razvoj. Dok genetika igra značajnu ulogu u određivanju visine deteta, stručnjaci naglašavaju da osim genetike postoje suštinski faktori koji mogu doprineti visini deteta.

Iznenađujuće, ne radi se samo o ishrani i vežbanju.

Emocionalno blagostanje i rast

Emocionalno blagostanje mlade osobe je ključno za sprečavanje zastoja u rastu, citirao je “Skaj njuz” profesora Barija Bogina, biološkog antropologa sa Univerziteta Lafboro, koji proučava kako ljudi rastu skoro pet decenija. Njegova recenzija je objavljena u časopisu Journal of Phisiological Anthropologi.

Mentalno zdravlje, hormoni i visina

Prema rečima profesora Bogina, nepokazivanje ljubavi najbližima, a najviše deci, kao i nedostatak nade u budućnost može izazvati “toksični emocionalni stres” koji može naškoditi telu, “uključujući blokiranje hormona potrebnih za rast i visinu”. Dakle, zajedno sa faktorima kao što su genetika i zdrava ishrana, deci su potrebni ljubav, nada i sreća da bi se pravilno razvila.

Uloga genetike se ne može odbaciti

Iako su faktori poput mentalnog zdravlja deteta važni, uloga genetike u rastu deteta ne može se odbaciti. Značajan deo visine deteta određen je njihovim genetskim nasleđem, pri čemu faktori kao što su visina roditelja, porodična istorija i etničko poreklo igraju ključnu ulogu. Međutim, genetika ne daje punu sliku i drugi faktori dolaze u obzir, uključujući aspekte životne sredine i psihološke aspekte.

Negovanje ljubavi i sreće u životu vašeg deteta

Provedite kvalitetno vreme sa svojim detetom. Uključite se u aktivnosti u kojima oboje uživate, slušajte njihove misli i osećanja i stvorite snažnu emocionalnu vezu. Pohvalite napore i dostignuća vašeg deteta. Pozitivno pojačanje podiže samopoštovanje i sreću.
Obezbedite stabilno okruženje

Doslednost i stabilnost su od suštinskog značaja za emocionalno blagostanje. Uverite se da su osnovne potrebe vašeg deteta, kao što su hrana, sklonište i bezbednost, zadovoljene. Stvorite okruženje u kojem se vaše dete oseća bezbedno da izrazi svoje emocije i misli. Podstičite otvorenu komunikaciju i aktivno slušanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here