Home Zdravlje Neuroni plesača koji treniraju zajedno se sinhronizuju tokom vremena, tvrde kineski naučnici

Neuroni plesača koji treniraju zajedno se sinhronizuju tokom vremena, tvrde kineski naučnici

0
Neuroni plesača koji treniraju zajedno se sinhronizuju tokom vremena, tvrde kineski naučnici

Ples kao umetnički oblik podrazumeva i telesnu komunikaciju u kojoj oba partnera treba da “osećaju” jedno drugog, sinhronizuju pokrete i dinamiku kretanja, a kao i kod većine sportova, i ovo je stvar vežbe. Međutim, naučnici sa Instituta za psihologiju Kineske akademije nauka otkrili su da je dugotrajna zajednička vežba plesača dovela ne samo do neverovatne sinhronizacije pokreta, već i moždanih aktivnosti parova.

Neuroni plesača koji treniraju zajedno se sinhronizuju tokom vremena, tvrde kineski naučnici
Sinhronizacija plesača se ne dešava samo na fizičkom, već i na moždanom nivou

U istraživanju kineskih naučnika učestvovao je 41 plesač i 39 osoba iz kontrolne grupe, a svi dobrovoljci bili su istih godina i pola. Svi plesači prethodno su odgovorili na niz pitanja o njihovim treninzima, a urađena je i magnetna rezonanca, kako bi se videlo “početno stanje”.

Plesači su imali veću sličnost u moždanoj aktivnosti

Svakom od učesnika istraživanja prikazivana su četiri video snimka na kojima je ples, a zatim i četiri potpuno neutralna video snimka istim redosledom, a nakon gledanja svakog videa, od njih se tražilo da daju svoju ocenu. Upoređivanjem ocena na kraju eksperimenta, kao i snimaka magnetne rezonance, autori su utvrdili da su plesači koji su gledali video zapise sa snimcima plesa imali veću međusobnu korelaciju, odnosno nivo sličnosti u moždanoj aktivnosti od ispitanika iz kontrolne grupe, a da je povećana sinhronizacija neurona primećena uglavnom u inferiornom frontalnom girusu, precentralnom i postcentralnom girusu i u parijetalnom režnju.

Što su duže trenirali zajedno, to su sličnosti veće

Rezultati istraživanja pokazali su i da je postojala primetna korelacija između godina saradnje plesnih partnera i njihove sličnosti u moždanoj aktivnosti: oni plesni partneri koji su duži niz godina trenirali zajedno imali su nešto viši nivo sličnosti u moždanoj aktivnosti od onih koji su zajedno trenirali kratko vreme.

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here