Home Zdravlje Naučnici postigli ogroman uspjeh: Jedna aplikacija može da predvidi smrtonosno stanje

Naučnici postigli ogroman uspjeh: Jedna aplikacija može da predvidi smrtonosno stanje

0
Naučnici postigli ogroman uspjeh: Jedna aplikacija može da predvidi smrtonosno stanje

Američki naučnici osmislili su način kako pomoću tehologije da predvide smrtonosno stanje odnosno moždani udar.

AN aplikacija bi vam mogla spasiti život tako što uočava znakove moždanog udara, pokazuje studija. Funkcija pametnog telefona je bila u stanju da identifikuje simptome uključujući asimetriju lica, slabost ruku i promene govora pomoću veštačke inteligencije, otkrili su američki istraživači, piše The Sun.

Koristili su aplikaciju za analizu videosnimaka 240 pacijenata s moždanim udarom, a aplikacija im je precizno dijagnostikovala smrtonosno stanje.

Radoslav Rajčev s Univerziteta Kalifornije rekao je: “Uzbudljivo je razmišljati kako će ova aplikacija i nova tehnologija mašinskog učenja pomoći većem broju pacijenata da identifikuju simptome moždanog udara na početku. Brza i precizna procena simptoma je imperativ kako bi se osiguralo da ljudi s moždanim udarom prežive i ponovo steknu nezavisnost. Nadamo se da će implementacija ove aplikacije promeniti živote i područje lečenja moždanog udara”.

Moždani udari su uzrokovani prekidom dotoka krvi u mozak, zbog čega mu nedostaje kiseonik. To je rezultat krvnog ugruška u 85 posto slučajeva, ali se može dogoditi i zbog pucanja oslabljenog krvnog suda.

Osobe sa visokim krvnim pritiskom, holesterolom, dijabetesom i nepravilnim otkucajima srca su posebno ugrožene. Simptomi uključuju spuštanje lica na jednu stranu ili nemogućnost osmeha. Pacijenti takođe mogu biti nesposobni da podignu ruke zbog slabosti ili ukočenosti, a njihov govor može postati nejasan.

Aplikacija je korišćena na pacijentima u četiri centra za moždani udar u Bugarskoj u roku od tri dana od prijema. Aplikacija je izmerila promene na licu koristeći 68 orijentirnih tačaka i procenila slabost ruku pomoću uređaja za praćenje pokreta.

Foto: Shutterstock/Robert Kneschke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here