Home Zdravlje Namirnice koje morate izbjegavati jer su pogubne za srce

Namirnice koje morate izbjegavati jer su pogubne za srce

0
Namirnice koje morate izbjegavati jer su pogubne za srce

Nijedna pržena hrana nije zdrava za srce jer ima visok udeo zasićenih i trans masti, ali od svih prženih, pomfrit je najgori.

Iako se današnji restorani (posebno brze hrane) često i otvoreno hvale specijalitetima od svinjske masti i sa mnogo kalorija, lekari često primećuju da, radi srca, takvu hranu uvek treba izbegavati, bez obzira na godine. A iako nam hrana neće izazvati srčani udar i iznenadni zastoj srca, dr Džef Eterton naglašava da možemo da uživamo u bilo kojoj vrsti hrane; sve dok se držimo nepisanog pravila koje važi za sve životne radosti i zadovoljstva; onog o umerenosti, prenosi Thrillist.

Naprotiv, posle dužeg konzumiranja velikih količina, ove namirnice mogu najviše da ugroze kardiovaskularno zdravlje, kaže kardiolog.

Pomfrit: Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok sadržaj zasićenih i trans masti, dve stvari koje bi trebalo da čine mali procenat naše ishrane. A od svih prženih užitaka, pomfrit se izdvaja kao najgori.

“Kao da ste uzeli komad čistog ugljenog hidrata, pa ga ispekli i dobro posolili. Problem je u tome što naša tela žude za natrijumom i lošim mastima. Pokušajte da zamenite pomfrit zdravim grickalicama na bazi biljaka koje su takođe ukusne”, objašnjava Eterton.

Prerađeno meso (posebno kobasice): Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ova kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i viršle) povećava rizik od srčane insuficijencije. Ali suprotno popularnom verovanju, Eterton kaže da slanina nije najgora hrana u kategoriji; zbog većeg udela zasićenih masti najgora je kobasica.

“Zato ćete se možda osećati malo bolje ako za doručak ispržite nekoliko komada slanine sa jajima“, kaže doktor.

Crveno meso: Crveno meso ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti, kao i supstancu sličnu aminokiselini, L-karnitin, koja je loša za zdravlje srca.

“Svakako, ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 odsto u ishrani“, rekao je kardiolog i dodao da, iako mnogi kažu da ne spada u crveno meso, to važi i za svinjsko meso, koje je takođe puno zasićenih masti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here