Home Zdravlje Najbrže spušta krvni pritisak

Najbrže spušta krvni pritisak

0
Najbrže spušta krvni pritisak

Mnogi izbjegavaju ovaj sok, a pomaže već poslije par minuta


Visok krvni pritisak je stanje koje se javlja kada je sila krvi koja pritiska zidove vaših arterija previsoka. Ovo može dovesti do pojačanog rada srca i krvnih sudova, što može vremenom oštetiti srčani mišić.

Pored toga, može izazvati stvaranje malih suza u zidovima vaših arterija, što dovodi do nakupljanja masnog plaka. Visok krvni pritisak se obično razvija tokom vremena i može biti uzrokovan lošom ishranom, nedostatkom fizičke aktivnosti i određenim zdravstvenim stanjima, uključujući dijabetes i gojaznost.

Važno je lečiti visok krvni pritisak, jer može povećati rizik od mnogih drugih stanja, uključujući bolesti srca, moždani udar i otkazivanje bubrega. Lečenje visokog krvnog pritiska uglavnom uključuje kombinaciju lekova koji se koriste za opuštanje ili proširenje krvnih sudova, zajedno sa ishranom i promenama u načinu života.

Sok od paradajza

Sve veći dokazi sugerišu da ispijanje jedne čaše soka od paradajza dnevno može unaprediti zdravlje srca. U studiji iz 2019. godine, japanski istraživači su procenili efekte ispijanja u proseku jedne šolje soka od paradajza dnevno među učesnicima sa faktorima rizika od srčanih oboljenja.

Zaključili su da sok od paradajza poboljšava i sistolni i dijastolni krvni pritisak, kao i LDL holesterol. Druge nedavne studije su izvestile o sličnim rezultatima među ljudima sa hipertenzijom prvog stadijuma i trudnicama, prenosi “Healthline”. Da biste izbegli nepotreban natrijum, koji može imati suprotan efekat na vaš krvni pritisak, obavezno kupite neslani sok od paradajza.Takođe izbegavajte one sa dodatkom šećera.

Alo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here