Home Zdravlje Ljekari upozoravaju: Buđenje sa glavoboljom može biti znak ozbiljnog problema

Ljekari upozoravaju: Buđenje sa glavoboljom može biti znak ozbiljnog problema

0
Ljekari upozoravaju: Buđenje sa glavoboljom može biti znak ozbiljnog problema

Radite sve kako treba – rano odlazite na spavanje, zdravo se hranite i ne konzumirate alkohol – a opet se budite sa snažnom glavoboljom. Ako vam je za utjehu, niste jedini.


Postoji nekoliko razloga zbog kojih se budite s glavom koja “puca” od bolova. Studija iz 2022. pokazala je da će jedna od šest osoba u svetu doživeti neki oblik glavobolje.

Jutarnje glavobolje su česte i mogu se pojaviti iz različitih razloga, od kojih mnogi nisu ozbiljni. NHS kaže da neki od najčešćih krivaca uključuju prehladu ili grip, pa čak i stres. Ipak, ukoliko je ovakvo stanje često, obratite se lekaru, radi pedostrožnosti.

Sveukupno postoji više od 100 različitih kliničkih kategorija glavobolja, u rasponu od malih trzaja koji traju par sati do teških pa čak i po život opasnih.

Različite glavobolje izazvane su različitim uzrocima, od kojih se neki ne mogu rešiti pouzdanim paracetamolom.

Glavobolja se može pojaviti ako smo dehidrirani, što ponekad može biti rezultat konzumiranja previše pića ili čak predugog izlaganja suncu.

Često nema razloga za brigu i samo je rezultat dehidracije nakon uživajuće večeri. Ali uporna bol većinu jutra može biti potencijalni pokazatelj temeljnog problema.

Zašto se javljaju glavobolje?

Mnogo je razloga zašto se glavobolje javljaju, neki su očigledniji od drugih.

Rad u smenama

Istraživanja su otkrila da jutarnje glavobolje takođe mogu biti uzrokovane poremećajima cirkadijalnog ritma, što bi zbačilo da je prirodni “telesni sat” isključen, na primer zbog rada u smenama.

Zbog neusklađenosti između vašeg prirodnog telesnog sata i vremena kada zapravo spavate, možete imati nedovoljno sna što može izazvati glavobolju kada se probudite.

To, kao i alergeni u spavaćoj sobi ili spavanje u izrazito hladnoj prostoriji, mogu pogoršati kvalitet sna.

Poremećaji spavanja

Poremećaji spavanja mogu uzrokovati glavobolju jer isti do mozga koji kontroliše san i raspoloženje kontroliše i bol sa kojom se budite.

Nesanica je jedan od glavnih razloga za jutarnju migrenu. Stanje vas može sprečiti da se dovoljno odmorite jer vas drži budnima dok pokušavate da zaspite, budi vas nakon što zaspite i uzrokuje nemiran san.

Drugi problemi sa spavanjem, uključujući narkolepsiju, hodanje u snu, spavanje s pogrešnim jastukom i nagle promene u rasporedu spavanja – poput prekomernog spavanja ili gubitka sna, mogu doprineti vašim glavoboljama.

Jutarnje glavobolje su takođe ključni znak upozorenja stanja apneje za vreme spavanja, koje mnogi ljudi ne znaju da imaju. Stanje uzrokuje sužavanje disajnih puteva tokom noći, privremeno zaustavljanje disanja. To uzrokuje glavobolje i umor, kao i hrkanje tijekom noći.

Kako da se rešite glavobolje?

Hladne obloge

Stavljanje hladnog obloga na čelo može učiniti čuda za migrenu. Kockice leda umotane u peškir, vrećica smrznutog graška ili čak hladan tuš mogu ublažiti bol. Držite oblog na glavi 15 minuta pa napravite pauzu od 15 minuta.

Jastuče za grejanje

Za tenzijske glavobolje stavite jastuče za grejanje na vrat ili zadnji deo glave. Ako imate sinusnu glavobolju, prislonite toplu krpu na mesto koje vas boli. Topao tuš bi takođee mogao poslužiti.

Foto:Shutterstock/fizkes
Izvor: B92

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here