Home Zdravlje Ko nikako ne bi smjeo da jede mladi KROMPIR?

Ko nikako ne bi smjeo da jede mladi KROMPIR?

0

Ako imate ovaj zdravstveni problem, momentalno ga zaboravite!


Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom podstiču gojenje i podstiču rast nivoa glukoze u krvi.

U krompiru ima više glukoze nego u šećeru. Ljudi često greše, jer ne razmišljaju o belom krompitu kao nečemu slatkom. Ispada da je skrob u krompiru sastavljen od dugih nizova glukoze. Pošto se skrob iz krompiroa brzo vari, glikemijski indeks krompira je skoro isti kao onaj od samo glukoze. Glikemijski indeks glukoze je 100, a krompira od 80 do 90.

Saharoza (običan kuhinjski šećer) je, sa druge strane, molekul disaharida (dva šećera) sastavljen od jednog molekula glukoze i jednog molekula fruktoze spojenog zajedno.

Fruktoza se različito obrađuje u telu od glukoze i ne utiče na nivo šećera u krvi. Međutim, fruktoza izaziva probleme kada je unosite previše.

Dakle, ispada da je 28 grama ugljenih hidrata od krompira, ima dvostruko više glukoze od 28 grama šećera. 

Najvažnije je zapravo kako telo reaguje na krompir, ali  to možete saznati samo uz pomoć merača glukoze u krvi. Ovo je naročito važno ako ste u rizičnoj grupi za dobijanje dijabetesa ili ako imate neki tip dijabetesa. Visoki krvni šećeri uzimaju danak vašem telu, što povećava verovatnoću da ćete izazvati više štete na pankreasu i trpeti više od komplikacija od dijabetesa.

Alo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here