Home Zdravlje Kako spriječiti mamurluk?

Kako spriječiti mamurluk?

0
Kako spriječiti mamurluk?

Farmaceut savjetuje šta nikako ne treba da radite


Važno je znati kako da prevenirate mamurluk, vratite energiju i detoksikujete organizam

Neželjene posledice alkohola najčešći su nezvani gost kad su proslave u pitanju. Veselje kojim se obeležava predstojeći Prvi maj, praznik rada, lako može pokvariti dan posle, ako se popije “koja čašica više”.

Da neradne dane ne biste proveli malaksali i u bolovima, važno je znati kako da prevenirate mamurluk, vratite energiju i detoksikujete organizam. Naravno, najvažniji savet i apel stručnjaka je da, ukoliko konzumirate alkohol, to radite odgovorno i sa merom, kako ne biste doveli u opasnost ni sebe, a ni druge.

Simptomi mamurluka

Glavobolja, malaksalost, bol u mišićima, mučnina, nervoza i povećana osetljivost na buku i svetlost – najčešće su posledice preterane konzumacije alkohola.

Alkohol je diuretik koji dovodi do dehidratacije, pa se otuda javljaju glavobolje, kao prvi znaci iscrpljenosti organizma. Zbog toga, važno je piti što više vode – između pića, pred spavanje, ali i u toku narednog dana.

– Pored dehidratacije, širenje krvnih sudova izazvano alkoholom takođe podstiče glavobolju. U slučaju jakih bolova u mišićima, ne treba uzimati analgetik. Lekovi na bazi paracetamola metabolišu se preko jetre, koja je već opterećena unosom alkohola. Zbog toga je važno znati da ova kombinacija može dovesti do dodatnog oštećenja jetre, koja je već ugrožena prekomernom konzumacijom alkohola – savetuje farmaceutkinja Mirjana Spajić sa platforme Apoteka.rs.

Šta ne konzumirati?

Pored paracetamola, postoje i druge grupe lekova koje na organizam ostavljaju negativne posledice u kombinaciji sa alkoholnim pićima. Grupi analgetskih lekova pripadaju i aspirin i ibuprofen, koje iz istog razloga ne treba uzimati za glavobolju izazvanu mamurlukom.

Do pospanosti i vrtoglavice dovode lekovi protiv alergije, kada se konzumiraju sa alkoholom. U slučaju alergijskih reakcija tokom prvomajskih praznika, kada se slavi napolju, treba zato birati – ili alkohol ili antihistaminik, nikako i jedno i drugo.

Lekove protiv depresije nikako ne treba uzimati zajedno sa alkoholnim pićima – alkohol pojačava dejstvo antidepresiva i može dovesti do predoziranja.

Šta jesti?

Alkoholna pića izazivaju oksidacioni stres u organizmu i povećavaju proizvodnju slobodnih radikala. Iz ovog razloga, važno je pojačati unos hrane koja ima snažan antioksidacioni efekat.

Najveći sadržaj antioksidanasa sadrži sveže voće i povrće, kao i orašasti plodovi. Preporučuje se konzumacija oraha, lešnika, badema, borovnica, jagoda, suvih šljiva, grejpfruta i jabuka. Od začina visok sadržaj antioksidanasa imaju karanfilić, origano, đumbir, cimet i kurkuma.

Obrok bogat zdravim mastima i ugljenim hidratima, pre ili u toku konzumacije alkohola, ublažiće njegove toksične efekte. Kad su u pitanju prvomajske proslave, hrana sa visokim sadržajem zdravih masti i ugljenih hidrata koja bi se mogla naći na trpezi je: govedina, teletina, piletina, masnije ribe, jaja, orašasti plodovi, avokado.

Šta piti?

Za dan posle, mogu pomoći crni i zeleni čaj. Oni smiruju nadutost, grčeve i mučninu, a povoljno utiču i na malaksalost. Veliku pomoć nakon konzumacije alkohola mogu pružiti multivitaminski kompleksi, kao i proizvodi na bazi đumbira, limuna, kamilice.

Dakle, ukoliko konzumirate alkohol, budite pažljivi, hidrirajte organizam i pravilno se hranite. “Izbijanje klina klinom” nikako nije preporučljivo, dok neodgovorno kombinovanje lekova i alkohola može dovesti do teških posledica po vaše zdravlje.

Objektiv.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here