Home Zdravlje Kako riješiti problem s uraslim noktom?

Kako riješiti problem s uraslim noktom?

0
Kako riješiti problem s uraslim noktom?

URASTANJE nokta u meso na nožnom palcu vrlo je česta pojava. Iako nije opasno, vrlo brzo može preći u upalu i izazvati brojne zdravstvene probleme. Ako želite da sprečite urastanje nokta ili da sanirate povredu, evo šta treba da uradite…

Koje su posledice urastanja

Urasli nokat vrlo brzo dovodi do upale mesa pored njega. Ako se ne tretira na vreme, upala se može proširiti i prodreti u tkivo, a može da vas odvede i do hirurškog zahvata. Mesto gde nokat ulazi u meso vrlo lako se može inficirati i zagnojiti, pošto se tu stvara otvorena rana koja vrlo sporo zarasta.

Kako lečiti urasli nokat

Nokat koji počne da urasta u meso vrlo brzo može da izazove upalu. Tada se ne sme dirati, ali čim se upala smiri, treba započeti lečenje. Upala se rešava antibioticima ili antibiotskom mašću (kod prvih znakova upale). Najsigurnije rešenje je odlazak kod pedikira, koji će profesionalno sanirati povredu.

– pogrešno sečenje nokta – naglo gojenje (u trudnoći) – stara povreda nokta (deformacija) – preuska obuća – ravna stopala (loše gaženje)

ta možemo uraditi kod kuće

Kod prvih znakova upale (otok, bol i crvenilo) napravite kupku od vruće vode i soli i umočite noge 20 minuta ujutru i uveče. So će omekšati kožu i dezinfikovati ranicu. Čim primetite upalu, u apoteci kupite antibiotsku mast, pa ujutro i uveče, nakon kupke, namažite prst i nokat. Ne obuvajte čarapu, već ostavite da mast deluje što duže.

Novosti.magazin.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here