Home Zdravlje Kako riba koja nam je često u tanjiru tokom sezone slava utiče na zdravlje?

Kako riba koja nam je često u tanjiru tokom sezone slava utiče na zdravlje?

0
Kako riba koja nam je često u tanjiru tokom sezone slava utiče na zdravlje?

Oslić se najčešće konzumira kada je vreme posta, ali trebalo bi češće da ga uvrstimo u naše svakodnevne jelovnike – obiluje mineralima i vitaminima i odličan je za osobe koje žele da izgube kilograme.

Pristupačan je, kilogram zamrznutog oslića košta oko 500 dinara, a lako se i priprema – uz malo soli, maslinovog ulja i povrća za tili čas imamo zdrav i izbalansiran obrok.

Ova morska riba je izrazito popularna širom sveta – kako zbog blagog ukusa čije se meso lako odvaja od kostiju, tako i zbog visokog proteinskog sadržaja i niske kalorijske vrednosti.

Saveznik u nezi kose i kože

Oslić može da pomogne kod normalizacije hipertenzije, jačanja krvnih sudova i rada srčanog mišića. Njegovom redovnom konzumacijom značajno se poboljšava izgled kose, noktiju, kože i sluzokože. Folna kiselina koja se takođe može pronaći u filetima ove ribe, stimuliše moždanu aktivnost.

Vitamini grupe B, koji se nalaze u mesu oslića, normalizuju rad nervnog sistema, smanjuju destruktivni efekat stresa na telo, poboljšavaju san. Vitamini A, E i drugi antioksidansi neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala, usporavaju starenje tkiva, minimiziraju rizik od razvoja raka.

Odličan za mršavljenje, bogat selenom i magnezijumom

U jednoj porciji od 100 grama, oslić sadrži samo 90 kalorija, što ga čini idealnom namirnicom za ljude koji žele da izgube na težini. Poređenja radi, parče svinjskog mesa te gramaže ima oko 260 kalorija. Dobar je izvor selena – ovaj mikronutrijent je od vitalnog značaja za jak imuni sistem.

Bogat je i magnezijumom koji igra značajnu ulogu u pravilnom funkcionisanju mišića i nerava. Takođe, porcija od 100 grama oslića obezbeđuje oko 18 grama proteina, što je oko 15 odsto preporučene dnevne vrednosti.

Široko rasprostanjen, ima ga i u Jadranu

Oslić ima izduženo telo, s velikom glavom i velikim ustima. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Živi u dubljem moru, ima ga u Antlantiku, ali i po celom Mediteranu, uključujući i Jadransko more.

Njegovo meso je belo, mekano i sočno i lako se vari. Smatra se pristupačnom namirnicom, a kod nas za kilogram zaleđenog oslića treba izdvojiti oko 500 dinara.

Oslić je savršen u bilo kom jelu u kom je riba glavni sastojak. Kod nas se obično jede pohovan ili pečen, ali trebalo bi obratiti pažnju na zdravije i hranljivije recepte.
Oslić sa povrćem

Sastojci:

  • 6 fileta oslića
  • 2 veća kromira
  • 2 šargarepe
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • pola glavice karfiola
  • maslinovo ulje, so
  • začini po želji

Priprema:

U pleh ili vatrostalnu činiju stavimo takno isečeno povrće, začinimo, stavimo ulje i na kraju ribu. Prekrijemo folijom i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, odnosno dok povrće ne bude meko.
U kojim slučajevima je oslić štetan

Meso oslića može izazvati alergijske reakcija u vidu kožnog osipa, svraba ili anafilaktičkog šoka. Zbog toga, kod osoba kod kojih je ranije utvrđena netolerancija na ribu ili morske plodove, treba u potpuno isključiti oslića iz ishrane.

Prženi oslić u velikim količinama nije dobar, jer dovodi do gojaznosti. Česta konzumacija ove ribe dovode do hroničnog zatvora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here