Home Zdravlje Jeftinije i zdravije

Jeftinije i zdravije

0
Jeftinije i zdravije

Ovih pet namirnica bolje je kupovati smrznute


Smrznuta hrana kao što su voće i povrće, riba i meso, pa čak i hleb, koji su obogaćeni vitaminima i mineralima, jednako su hranljivi kao i sveži

Nutricionista je otkrila pet namirnica za koje kaže da su zdravije kada ih kupite zamrznute. Mnoge namirnice i dalje zadržavaju svoju nutritivnu vrednost nakon što su u zamrzivaču.

Nutricionista Rhiannon Lambert je rekla: “Smrznuta hrana kao što su voće i povrće, riba i meso, pa čak i hleb, koji su obogaćeni vitaminima i mineralima, jednako su hranljivi kao i sveži. Zamrznuti proizvodi su obično jeftiniji od većine svežih proizvoda, tako da su odlična opcija ako želite da uštedite nešto novca”, dodala je ona. Ona je dodala da izbor smrznutih proizvoda takođe može biti odličan način da se smanji bacanje hrane jer se stvari mogu zamrznuti i kasnije jesti.

Ovo je posebno važno jer troškovi života nastavljaju da rastu, a svakodnevne namirnice se suočavaju sa povećanjem cena. Ovih pet namirnica su zapravo jeftinije i zdravije za kupovinu smrznute.

Zamrznuti grašak
 

Mnogi od nas već imaju kesu graška u zamrzivaču. Ovu hranu je mnogo jeftinije kupiti smrznutu nego svežu i lak je dodatak svakom obroku. Takođe sadrži priličnu količinu vlakana, antioksidanata i vitamina, kao i minerale zdrave za srce kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum.

Smrznuti seckani beli luk

Ljubitelji belog luka znaće da guljenje i seckanje oštrih čena može biti muka. Dakle, držanje vrećice smrznutog i seckanog belog luka u zamrzivaču će vam uštedeti vreme i novac. Glavice neće izgubiti svoj ukus kada su zamrznute, iako mogu izgubiti deo svoje snage. Dakle, možete nastaviti da uživate u prednostima belog luka – njegov glavni aktivni sastojak, alicin, može podržati vaš imuni sistem u borbi protiv virusa.

Zamrznuti brokoli
 

Brokoli je još jedno od onih povrća koje je lako ugraditi u vaš obrok i pruža hranljivu vrednost čak i kada je zamrznuto. Konzumiranje ove superhrane može značajno da poboljša zdravlje creva, prema nedavnoj studiji, kao i da podrži kontrolu težine, zdravlje mozga, upale i imunološku funkciju.

Smrznuta riba

Kao što je Rhiannon nedavno rekla, jedenje smrznute ribe može biti mnogo pristupačnije. Zamrzavanje neće smanjiti njegovu nutritivnu vrednost – i dalje ćete uživati u blagodetima omega-3 masnih kiselina i vitamina D i B2 koje sadrži.

Smrznute bobice

Bobičasto voće pomešano sa jogurtom je zdrava stavka za doručak. Međutim, često će porcija svežeg voća sadržati samo nekoliko njih – kupovina zamrznutog znači da ćete imati više za manje novca i da će trajati duže. Ne postoji ništa gore od toga da vam bobice postanu buđave nakon samo nekoliko dana u frižideru.

Prema studiji Državnog univerziteta Južne Dakote, smrznute borovnice sadrže više antioksidanata, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti, uključujući rak. Smrznute maline su odličan izvor vitamina C, koji će ojačati vaš imuni sistem.

Alo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here