![Iskoristi sezonu jagoda! Otkrivamo kako ih pravilno oprati i kombinovati Iskoristi sezonu jagoda! Otkrivamo kako ih pravilno oprati i kombinovati](https://mojevijesti.ba/wp-content/uploads/2023/05/898989898998-768x512.jpg)
Jagode su “u sezoni“, a tržište je preplavljeno ovim mirisnim bobičastim voćem, koje obiluje vitaminima i mineralima.
Jagode su odličan izvor vitamina C i antioksidanata koji jačaju imunitet našeg organizma. Obiluju i prehrambenim vlaknima koji potiču pravilan rad crijeva. Dobar su izvor i vitamina A, B1 i B2, željeza, natrijuma, kalcijuma, kalijuma i fosfora.
U 100 grama svježih jagoda nalazi se oko samo 35 kalorija, pa se njihova konzumacija preporučuje osobama koje žele smršaviti ili održati određenu tjelesnu masu.
![](https://www.ultra.ba/wp-content/uploads/2023/05/898989898998.jpg)
Kako pravilno oprati jagode?
Pomiješaj pola litre vode sa 100 ml sirćeta, pa u ovu kupku uroni kupljene jagode. Pusti da se namaču nekoliko minuta, pa ih potom isperi u čistoj vodi.
Ocat će ukloniti spore plijesni i bakterije s površine, zbog kojih voće počne brzo truliti. Jagode potom prebaci na papirnati ubrus, pa ih dobro osuši.
Oprane jagode stavi u čistu kutiju s odgovarajućim poklopcem i ostavi ih u frižider. Na ovaj način ostaće svježe nekoliko dana.
![](https://www.ultra.ba/wp-content/uploads/2023/05/99009099009.jpg)
Jagode se sjajno sljubljuju s čokoladom, drugim voćem poput banana, jabuka, krušaka, borovnica, malina, kupina, limuna, kao i orašastim plodovima poput badema i lješnjaka.
Sjajno će se spariti s mliječnim proizvodima poput mlijeka, slatkog vrhnja i kremastih sireva, zobenim pahuljicama i rižom, te začinima poput bosiljka, mente, cimeta, vanilije, kardamoma i đumbira.
Ovo fleksibilno voće može se iskoristiti i za pripremu slanih jela, poput svinjskih kotleta.
Ultra.ba