Home Zdravlje Ishrana igra ključnu ulogu: Ove četiri namirnice umiruju simptome reumatoidnog artritisa

Ishrana igra ključnu ulogu: Ove četiri namirnice umiruju simptome reumatoidnog artritisa

0
Ishrana igra ključnu ulogu: Ove četiri namirnice umiruju simptome reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis spada u hronična zapaljenja koje uglavnom zahvata zglobove, ali se retko može dogoditi i da pređe na unutrašnje organe.


Ovo oboljenje spada u sistemske bolesti vezivnog tkiva, a nakon što dođe do razjedanja zglobne hrskavice i propadanja kostiju, posledice se javljaju u vidu bolova, ukočenosti i različitih deformacija.

Reumatoidni artritis je jako rasprostranjeno oboljenje koje se uglavnom češće javlja kod žena, uzrok je i dalje nepoznat, ali se zna da uticaj ima genetika, kao i različiti drugi faktori, kao štu su na primer, virusi i bakterije.

Počinje podmuklo i sporo se razvija

Jedan od problema je i što ga nećete oktriti na vreme, a prvi simptom koji bi trebalo da vas upozori jeste jutarnja ukočenost i bolovi prilikom pokreta.

Pored obavezne terapije, ishrana igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Poznato je da dobro balansiranim i zdravim obrocima možemo dosta da pomognemo, ne i da izlečimo, ali svakako da olakšamo sebi.

Kao i kod svih drugih oboljenja, postoje i kod reumatoidnog artritisa namirnice koje bi trebalo što češće konzumirati, jer na neki način umiruju simptome ovog zapaljenja.

Beli luk

Zahvaljujući svojim sumpornim jedinjenjima, on umiruje upalu.

Cvekla

Bogata je antioksidansima, pa osim što smiruje upalu, odlična je i u smanjenju rizika za razvoj raka i kardiovaskularnih bolesti.

Spanać

Ovo povrće je bogato vitaminom K i upravo zbog toga je poželjna namirnica kod reumatoidnog artritisa.

Bundeva

Sadrži karotenoide i antioksidanse koji ublažavaju upalu, a bogata je i biljnim vlaknima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here