Home Zdravlje Držite čašu vode cijelu noć pored kreveta, pa je iskapite čim se probudite?

Držite čašu vode cijelu noć pored kreveta, pa je iskapite čim se probudite?

0
Držite čašu vode cijelu noć pored kreveta, pa je iskapite čim se probudite?

Evo zašto to nije najbolja ideja

Sigurni smo da ćete i vi promijeniti mišljenje kada otkrijete šta sve može dospjeti u čašu sa vodom

Spadate među ljude koji tokom noći drže čašu vode pored kreveta? Onda ste se ujutru probudili žedni i popili vodu koja je prenoćila na noćnom stočiću. Hmmm… Da li je to dobra ideja?

Normalno je da su ujutru budimo žedni jer naše telo tokom noći dehidrira. Ali nije pametno da popijete vodu koja je prenoćila jer ovo uopšte nije dobro za vaše zdravlje.

Sigurni smo da ćete i vi promeniti mišljenje kada otkrijete šta sve može dospeti u čašu sa vodom.

Prašina, trunje i druge nečistoće koje upadnu u čašu sa vodom čine da ona prestaje da bude potpuno higijenski ispravna. Čak i zatvorene posude, poput bočice ili bokala ne pružaju potpuno zaštitu od kontaminacije vode, s obzirom na to da se površinske ćelije kože kao i nazalni sekret lako spiraju i dospevaju u tečnost nakon što je prislonimo ustima i pijemo. Naša pljuvačka, takođe, nosi u sebi brojne bakterije koje završavaju u vodi.

“Ukoliko bakterijima pružimo priliku da za nakoliko sati završe inkubaciju, možemo biti zaraženi njima pri ponovnom konzumiranju vode“, kaže Mark Livej iz medicinskog centra „Mersi“ u Masačusetsu.

„Jednom kada prislonite usne na flašicu za vodu, iz te flašice možete piti i neko vreme potom, a onda bi bilo najbolje da je bacite.“

Da li stvarno postoji rizik od bolesti?

Tu već vesti nisu toliko loše. Budući da u vodu prenosimo bakterije koje već postoje u našem telu, opasnost da se od toga razbolimo nije velika. Ipak, ono što svakako treba da izbegavate je da delite bočice ili čaše sa nekim drugim. Pogotovu u situaciji oslabljenog imunog sistema.

Takođe, uprkos raširenom mitu da je flaširana voda čistija od one iz slavine, i jedna i druga mogu biti kontaminirane dejstvom istih uzročnika.

Gde još ne treba ostavljati vodu

Možda vam je to lakše i skraćuje vam jutarnju rutinu, ali ostavljanje flašice vode u kolima nije baš dobra ideja. Imajte na umu da će voda izložena dejstvu sunca postati plodno tle za razvoj bakterija usled povišene temperature, posebno u situaciji ako ste već prethodno pili iz te ambalaže. Ostavljanje flašice ispod sedišta će možda ublažiti njeno zagrevanje, ali neće sprečiti razvoj bakterija.

Dakle, čista čaša, sveža voda i nova flašica jedino su ispravno rešenje.

Mgazain.novosti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here