Home Zdravlje Da li soda bikarbona pomaže u otklanjanju akni

Da li soda bikarbona pomaže u otklanjanju akni

0
Da li soda bikarbona pomaže u otklanjanju akni

Često možemo da čujemo da je soda bikarbona u mnogo čemu odličan sastojak – jeftina je, odlično se pokazala u ribanju kuhinje i kupatila, pranju patika, koristi se u pripremanju raznih poslastica. Takođe, mnogi se kunu da je odlična u negovanju kože, a posebno u otklanjanju bubuljica. Iako u ovom tvrdnjama ima istine, stručnjaci smatraju da treba biti obazriv kako i koliko je koristimo.

Da li soda bikarbona pomaže u otklanjanju akni
Zašto ne bi trebalo sodu bikarbonu da stalno stavljamo na lice

Pored primene u kupatilu i kuhinji, soda bikarona je apsolutni hit i u domenu nege i lepote. Na društvenim mrežama često možemo da naletimo na razne savete u kojima je ključna reč upravo soda bikarbona.

Da li zaista je efikasna u otklanjanju akni i bubuljica

“Soda bikarbona ima i antiinflamatorna i antiseptička svojstva. Akne su često izazvane prisustvom bakterija koje se hrane sebumom. Soda bikarbona može pomoći u smanjenju akni i upala, tako što isuši bubuljice”, objašnjava dr Kiran Mian, estetski dermatolog.

Takođe, ovaj sastojak može da ima značajnu ulogu u regulisanju PH vrednosti kože.

“U nekim slučajevima, koža sklona aknama može biti previše kisela, tako da povremena upotreba alkalnog proizvoda pomože u ostvarivanju balansa”, kaže dr Geta Jadav, dermatolog.

Ne bi trebalo da je koristimo stalno

“Naša koža je prirodno kisela, a to je ključno za njeno pravilno funkcionisanje; upotreba alkalne sode bikarbone može biti korisna, ali ako je koristimo s vremena na vreme. Ako je stalno stavljamo na kožu izazvaće iritacije i moguće je da će koža postati suva”, upozorava dr Mian i dodaje da “česta upotreba bikarbone na licu može da učini da koža postane osetljivija”.

Upravo iz ovoh razloga, važno je koristiti sodu bikarbonu za akne ciljano i povremeno.

Suva koža i soda bikarbona ne idu zajedno

“Prvo i najvažnije, trebalo bi da razmislite o upotrebi sode bikarbone samo ako je vaša koža zaista masna i sklona aknama. Ovaj sastojak nije pravi izbor ako je koža suva. Drugo, koristite sodu bikarbonu kao tretman ciljano, samo na određenim bubuljicama, a ne kao masku za lice”, upozorava dr Jadav i dodaje.

Šta je soda bikarbona

Natrijum hidrogenkarbonat, soda-bikarbona ili natrijum bikarbonat je beli prah koji je rastvorljiv u vodi. Ima slani, alkalni ukus i koristi se u proizvodnji praška za pecivo, u kozmetici, kao i u proizvodnji penušavih pića. Od davnina je poznata i njena široka primena u pojedine zdravstvene svrhe i može da pomogne da se dovede u ravnotežu PH nivo naše kože. Ipak, sa njenom samoinicijativnom primenom u domenu lepote treba biti obazriv, jer može da ima kontra efekat, stvarajući na koži crvenila i osipe.

Foto:© @ ArtPhoto_studio/freepik

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here