Home Zdravlje Da li ćemo se prehladiti ako pokisnemo

Da li ćemo se prehladiti ako pokisnemo

0
Da li ćemo se prehladiti ako pokisnemo

Prehlade su posljedica virusa, a ne kiše, kažu stručnjaci. Međutim, ako smo mokri po hladnom vremenu tokom dužeg perioda, to može da oslabi imuni sistem, što povećava vjerovatnoću da “zakačimo” prehladu.

Dok smo odrastali, stariji su nam govorili da se ne igramo napolju po kiši, jer ćemo se sigurno prehladiti. Roditelji, babe i dede su bili veoma uporni u tome – verovatno su vas sklanjali sa ulice i prekidali u igri uz reči “Ulazi u kuću. Ako pokisneš, možeš da se prehladiš”.

Ali koliko su ova uverenja zaista tačna i kakva je to veza kiše sa prehladom.

Nauka kaže da postoji mogućnost da ćemo da se razbolimo ako provodemo sate mokri po kiši po hladnijem vremenu. Studije potvrđuju da od same kiše ne možemo da se prehladimo. Ipak, hladnoća, koja je uzrokovana kišom, slabi odbranu organizma od virusa i povećava šansu da se prehladimo. 

Jedno od čestih pitanja je i da li kiša može da izazove hipotermiju

Boravak napolju na niskim temperaturama, sa ili bez kiše, može dovesti do hipotermije – abnormalno niske telesne temperature. Hipotermija se javlja kada predugo provodimo vremena na niskim temperaturama i naše telo počinje da gubi toplotu brže nego što se proizvodi. Čak i temperature niže od 4 stepena mogu u nekim slučajevima da dovedu do hipotermije ako se ohladimo od kiše ili znoja. Telesna temperatura je obično oko 37 stepena, dok hipotermijijom pada ispod 35 stepena.

Simptomi hipotermije uključuju:

  • temepraturu tela ispod 35
  • drhtanje
  • iscrpljenost
  • konfuzija
  • gubitak koordinacije
  • gubitak pamćenja

Kako se najčešće prehladimo

Poznato je da preko 200 virusa izazova prehladu koji se prenose kroz vazduh, kroz fizički kontakt sa obolelim, piše Heltlajn. Prehlada je češća kada je hladnije vreme, a načini koji umanjuju šanse da je dobijemo podrazumevaju često pranje ruku, uzdržavanje od deljenja hrane, pića sa osobama koje se ne osećaju dobro, uravnoteženu ishranu, dovoljno sna.

Kako da se lečimo kada smo prehlađeni

Ukoliko smo se već prehladili najbolje je da se dodatno odmarmo, pijemo puno tečnosti i čajeva, ispiramo nos fiziološkim rastovorom i obogatimo ishranu voćem i povrćem. Takođe, dostupni lekovi za prehladu i grip bez recepta mogu biti od pomoći.

Većina prehlada nestaje za 1do 2 nedelje, a mnogi ljudi mogu da leče svoju prehladu kod kuće bez potrebe da se obrate lekaru. Ipak, u određenim slučajevima prehlada se može razviti u bronhitis ili upalu pluća, te posetu lekaru ne treba odlagati. 

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here