Home Zdravlje Čudotvorna namirnica: Ljekovita moć ovog mirisnog voća rješava mnoge zdravstvene probleme

Čudotvorna namirnica: Ljekovita moć ovog mirisnog voća rješava mnoge zdravstvene probleme

0
Čudotvorna namirnica: Ljekovita moć ovog mirisnog voća rješava mnoge zdravstvene probleme

Dunja se već vekovima koristi u tradicionalnoj medicini, još od biblijskih vremena i smatrala se važnim delom ishrane starih Grka i Rimljana.

Cydonia oblonga ili dunja je drvo sa tvrdim žutim plodom koji se koristi u ishrani, ali i kao lek, isto kao i lekovito lišće dunje. Jedan od najvećih izazova, kada je u pitanju ovo aromatično voće, je njegova priprema. Zbog neobičnog oblika i čvrstog mesa, plod dunje se prilično teško seče. Čak i kada je potpuno zreo, plod je potpuno nejestiv sirov pa je potrebno skuvati ga kako bi omekšao, što mu daje slađi ukus.

Za koje zdravstvene probleme dunja može da se koristi?

Poslednjih godina, niz studija potvrdio je blagotvorne efekte ovog moćnog voća, a istraživanja su pokazala da ono može da ponudi razne prednosti, od poboljšanog varenja do boljeg zdravlja srca. Neka hemijska jedinjenja u dunji mogu da promene način na koji imuni sistem reaguje na supstance koje izazivaju alergijske reakcije. Dunja se koristi protiv uporne gorušice kod dece, ali i kod jutarnje mučnine, polenske groznice, čira na želucu i mnoga druga stanja.

Dunja je bogata antioksidansima
Plod dunje je odličan izvor antioksidanata, koji su moćna jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, koji izazivaju bolesti i štite od hroničnih bolesti. Ne samo da je plod bogat vitaminom C – vitaminom rastvorljivim u vodi sa antioksidativnim svojstvima, već je i dobar izvor drugih antioksidanata, uključujući kafeoilkinsku kiselinu i rutin.

Može da pomogne u ublažavanju opstipacije

U tradicionalnoj medicini, seme ploda dunje često se koristilo za lečenje probavnih poremećaja, kao što su zatvor i dijareja. Novija istraživanja potvrdila su lekovita svojstva ploda i semenki, napominjući da bi dunje mogle da pomognu u ublažavanju zatvora i redovnom pražnjenju creva. Ispitivanja na životinjama pokazao je da je ekstrakt semena dunja pomogao da se poveća pokretljivost digestivnog trakta, a takođe je poboljšao i opuštanje mišića. Ekstrakt semenki dunje može da pomogne da se aktiviraju određeni receptori u crevima kako bi se stimulisale kontrakcije, što bi moglo da spreči zatvor. Osim semenki i plod dunje je bogat vlaknima što znači da ovo voće poboljšava varenje, pokretljivost creva i njihovo pražnjenje.

Bori se protiv bakterija

Nekoliko studija otkrilo da je ovo moćno voće može da pomogne u blokiranju rasta štetnih bakterija u telu. Na primer, jedna in vitro studija pokazala je da sok od dunje pomaže u sprečavanju širenja Helicobacter pilory – soja bakterija koji može da izazove razvoj čireva i čireva na sluznici želuca.

Slično tome, druga in vitro studija otkrila je da ekstrakti voća i semena mogu da pomognu u zaštiti od nekoliko drugih sojeva bakterija, kao što su Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus i Enterobacters aerogenes, od kojih su sve patogene vrste bakterija koje mogu izazvati infekciju i razvoj brojnih bolesti kod ljudi.

Podstiče zdravlje srca

Istraživanja su otkrila da dunja može da održava dobro zdravlje srca. Eksperiment na životinjama rađen u Iranu otkrio je da davanje ekstrakta voća pacovima sa dijabetesom pomaže u smanjenju nivoa ukupnog holesterola, lošeg LDL holesterola i triglicerida, koji su svi glavni faktori rizika za srčana oboljenja. Drugo ispitivanje na životinjama pokazalo je da su ekstrakti listova i voća efikasni u smanjenju krvnog pritiska kod pacova, što je još jedan problem koji može doprineti srčanim oboljenjima.

Dunja podstiče zarastanje rana

Istorijski gledano, seme i listovi dunje korišćeni su da pomognu zarastanje rana i podstiču obnavljanje tkiva. Nekoliko studija potvrdilo je da ovo voće može da ima moćna lekovita svojstva. Jedna in vitro studija otkrila je da su semenke mogle da deluju kao agensi za zarastanje rana stimulišući rast novog tkiva nakon povrede. Druga studija na životinjama takođe je otkrila da je primena masti ekstrakta semena lokalno bila efikasna u lečenju rana od opekotina drugog stepena kod miševa. Međutim, uprkos ovim obećavajućim rezultatima, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li konzumiranje voća kao deo uravnotežene ishrane pruža iste prednosti ili ne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here