Home Zdravlje Crvena zastavica koju ne treba da zanemarite kada je riječ o kvalitetu sna

Crvena zastavica koju ne treba da zanemarite kada je riječ o kvalitetu sna

0
Crvena zastavica koju ne treba da zanemarite kada je riječ o kvalitetu sna

Spavanje može mnogo toga da kaže o nama, našem danu i vremenu koje posvećujemo fizičkom i psihičkom zdravlju


Propušten san ne može da se nadoknadi ni sa čim drugim osim snom.

Ako se obično budite u sedam ujutru i još uvek ste pospani u jedanaest ujutru, to bi mogao da bude znak da ne dobijate količinu ili kvalitet sna koji je potreban vašem telu. Isto važi i za produžene periode pospanosti ili umora. Psiholozi se slažu da je normalno da imate trenutke pospanosti, te padove u vašem cirkadijalnom ritmu tokom dana, kao posle ručka ili posle večere. 

Pospanost, umor, pa čak i dremke su u redu sve dok su s vremena na vreme, ali ako se stalno oslanjate na kofein u popodnevnim satima da biste ostali budni, važno je da pažljivije pogledate kvalitet i kvantitet sna. Ove dve crvene zastavice bi trebalo da prepoznate i shavtite da vam ipak nedostaje san.

Koristite vikend da nadoknadite zaostatak?

Jedan od znakova da možda ne spavate dovoljno je ako se oslanjate na vikende da nadoknadite zaostatak u snu. Mnogi ljudi će spavati oko šest sati tokom nedelje, a zatim spavati duže tokom vikenda, piše Mind Body Green. 

“Dug” za spavanje je još teže otplatiti jer imate samo nekoliko sati tokom vikenda. Ako je vaša osnovna linija osam, ali spavate šest sati pet noći nedeljno sredinom nedelje, propuštate deset sati. Vremenom se neispavanost akumulira i tako može doći do hronične neispavanosti.

Magazin.novosti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here