Home Zdravlje “Bolest od sto dana” se vraća: Najugroženije su bebe, vakcina neophodna

“Bolest od sto dana” se vraća: Najugroženije su bebe, vakcina neophodna

0
“Bolest od sto dana” se vraća: Najugroženije su bebe, vakcina neophodna

Pertusis se javlja od najranijeg doba pa do adolescencije

Veoma mlade bebe, kojima još nije vreme za vakcinaciju, mogu dobiti veliki kašalj, tzv. pertusis. Mnogi roditelji su prirodno veoma zabrinuti u tim situacijama, a jedna majka javila se redakciji televizije Prva, i podelila svoje iskustvo.

Naime, njena beba je imala napad kašlja od kog je poplavela i nije mogla da dođe do daha, zbog čega su roditelji pomislili i da bi moglo da nastupi gušenje. Načelnica dečije klinike KBC Dragiša Mišović, pedijatar i pulmolog, dr Olivera Ostojić u emisiji “Jutro”,govorila je o kašlju kod male dece, kao i kome preti najveća opasnost, te ostavlja li on posledice.

“Pertusis ili veliki kašalj je nažalost ponovo među nama, što nije baš dopustivo jer postoji vakcina koja apsolutno štiti od te bolesti koja nije naivna i može da ima ozbiljnije komplikacije, posebno u tom uzrastu novorođenih beba i onih do početka vakcinacije. Najugroženija su deca do šestog meseca starosti, do završetka vakcinacije. Ova visoko-kontagiozna bolest prenosi se respiratornim putem i jakoo brzo se širi među nevakcinisanima. Vakcina protiv pertusisa nema trajni imunitet. Dakle, već u predškolskom uzrastu bi trebalo dati novu, buster dozu, a preporuka je i da deca od osmog raszreda pa do 18. godine dobiju još jednu dozu kako bi se taj imunitet održavao”, rekla je doktorka Ostojić za Prvu.

Ona je dodala da su prenosioci pertusisa najčešće upravo deca i adolescenti kojima je imunitet vakcine oslabio.

“Počinje kao i svaka respiratorna infekcija, a prvi stadijum, kao i kod svake respiratorne infekcije traje sedam do 10 dana. Počinje sa kašljucanjem, retko i sa povišenom temperaturom, sa curenjem nosa… Onda nastupa najružnija faza, faza zacenjivanja, koja može da traje i dva do tri meseca. Zato se veliki kašalj naziva još i bolest od sto dana, jer kašalj stvarno može trajati i po tri meseca (ne mora nužno i faza zacenjivanja). Deca u ovoj fazi su od tolikog kašlja umorna, bleda, iscrpljena, a može doći i do komplikacija, recimo upale pluća ili hernije, pojave prolapsa rektuma”, kazala je doktorka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here