Home Zdravlje 5 zdravih užina po mediteranskoj ishrani

5 zdravih užina po mediteranskoj ishrani

0
5 zdravih užina po mediteranskoj ishrani

Mediteranska ishrana se smatra jednim od najzdravijih načina ishrane.


Povrće, mahunarke, plodovi mora i maslinovo ulje su ključne komponente. Vino je u redu u umjerenim količinama, ali prerađena i pržena hrana, crveno meso, rafinisane žitarice, dodani šećeri i zasićene masti se izbjegavaju.

Ako praktikuješ mediteransku ishranu, za užinu je najbolje da jedeš cjelovitu hranu koja sadrži proteine ​​i vlakna, često uključujući voće ili povrće. Donosimo ti pet praktičnih užina u kojima možeš uživati.

Pečeni slanutak

Pečeni slanutak je dobra alternativa čipsu. Sjajan je izvor proteina i vlakana, a lako se pravi: jednostavno ocijedi slanutak iz konzerve, sipaj ga u tepsiju, pokapaj maslinovim uljem i začini solju, biberom i začinima po izboru. Zatim peci dok ne postane hrskav.

downshiftology.com

Domaća mješavina za muesli

Napravi sopstvenu mješavinu za muesli kombinujući tamnu čokoladu, sušeno voće, orašaste plodove i sjemenke. Tamna čokolada ima višestruke prednosti, uključujući jačanje zdravlja srca.

aspicyperspective.com

Kriške jabuke sa puterom od kikirikija

Kriške jabuke s puterom od kikirikija zadovoljavajuća su grickalica zahvaljujući kombinaciji vlakana, masti i proteina. Uz voće su orašasti plodovi ili puter od orašastih plodova mnogo zasitniji od samog voća.PROČITAJ

eatingwell.com

Štapići povrća sa humusom

Isjeckaj na prutiće povrće koje voliš poput mrkve, paprike, krastavca ili celera. Kombinacija povrća sa humusom čini užinu zasitnijom od samog povrća.

veganeasy.org

Ovseni kolači sa puterom od kikirikija

Cilj je da jedemo složene ugljikohidrate – kao što su zob, slatki krompir, smeđi hljeb i tjestenina od cjelovitih žitarica – jer sadrže više vitamina, minerala i vlakana od rafinisanih ugljikohidrata. Ako se zaželiš kolačića, napravi ovsene kolačiće sa crnom čokoladom i puterom od kikirikija.

nourishedbycaroline.ca

Ultra.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here