Home Svijet Zelenskij: Oslobodit ćemo cijelu Ukrajinu

Zelenskij: Oslobodit ćemo cijelu Ukrajinu

0
Zelenskij: Oslobodit ćemo cijelu Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obećao je u srijedu da će vratiti svaki dio teritorija koji je Rusija oduzela Ukrajini, dok su njegovi vojnici na prvoj liniji ostvarili teritorijalne dobitke u Bahmutu.

“Nećemo ostaviti nijedan komad naše zemlje neprijatelju – tiranija neće vladati nigdje”, rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.

“Moramo vratiti slobodu, sigurnost i Evropu u cijelu ukrajinsku zemlju”, dodao je.

Njegovo obraćanje uslijedilo je nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe, koje su učestvovale u teškim borbama za kontrolu u istočnoj regiji Donjeck, rekle da su potisnule ruske trupe do dva kilometra u nekim mjestima u blizini Bahmuta.

“Tamo provodimo učinkovite protunapade”, rekao je Oleksandr Sirski , zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, na Telegramu u srijedu navečer.

Sirski je kazao da su jedinice ruske plaćeničke skupine Wagner u nekim dijelovima zamijenjene jedinicama regularne ruske vojske. Ove slabije obučene jedinice sada su poražene, rekao je zapovjednik. No dodao je: “Bitka za Bahmut se nastavlja”.

Andrij Biletskij, osnivač ukrajinskog bataljuna Azov, naveo je na Telegramu da je teritorij potpuno slobodan od ruskih vojnika te da su najmanje dvije ruske brigade poražene i zarobljene. Kako su borbe odmicale, šef Wagnera, Evgenij Prigožin, rekao je da se boji da će njegova jedinica biti opkoljena u borbama oko Bahmuta, piše HINA.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here