Home Svijet Zelenski u Hagu: Putin mora biti suočen s pravdom

Zelenski u Hagu: Putin mora biti suočen s pravdom

0
Zelenski u Hagu: Putin mora biti suočen s pravdom

Ruski predsjednik Vladimir Putin mora biti izveden pred lice pravde zbog rata u Ukrajini – izjavio je u četvrtak u Hagu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pozivajući na stvaranje suda za ratne zločine odvojenog od Međunarodnog krivičnog suda.

– Agresor mora osjetiti punu snagu pravde. To je naša historijska odgovornost. Samo jedna institucija je sposobna da odgovori na ovaj zločin, zločin agresije: tribunal. Ne neki kompromis koji će omogućiti političarima da kažu da je slučaj pravno okončan, već pravi, zaista istinit, punopravni tribunal – rekao je Zelenski u govoru.

Čin agresije Ujedinjene nacije definiraju kao “invaziju ili napad oružanih snaga jedne države (na) teritoriju druge države ili bilo kakvu vojnu okupaciju”.

Međunarodni krivični sud, sa sjedištem u Hagu i koji je Zelenski posjetio ranije tokom dana, izdao je nalog za hapšenje Putina zbog sumnje da je deportirao djecu iz Ukrajine.

Međutim, taj sud nema nadležnost za navodne zločine agresije, a Evropska komisija je, između ostalih, već dala podršku za stvaranje posebnog međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije u Ukrajini, koji bi bio osnovan u Hagu, pišu Vijesti.ba.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here