Home Svijet Zelenski stigao u Berlin

Zelenski stigao u Berlin

0
Zelenski stigao u Berlin

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenski) stigao je iza ponoći u Berlin.

– Već u Berlinu – napisao je na Twitteru Zelenski koji je u glavni grad Njemačke došao iz Italije.
Posjeta Italiji

Podsjetimo, Zelenski se jučer u Italiji sastao s Đorđom Meloni (Giorgia) premijerkom te države, drugim italijanskim dužnosnicima i papom Franjom.

Ukrajinski lider posljednji je put posjetio Njemačku u februaru prošle godine, neposredno prije izbijanja rata, kada je učestvovao na zasjedanju Vijeća sigurnosti u Minhenu.

Njemačka je na početku rata u Ukrajini bila suočena s kritikama zbog oklijevajućeg odgovora, ali je postala jedan od najvećih pružatelja finansijske i vojne pomoći Ukrajini.
Ukrajinske izbjeglice

U subotu je najavila vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 2.7 milijardi eura (3.0 milijarde dolara), što je najveći takav paket od početka ruske invazije, i obećala dalju podršku Kijevu koliko god bude potrebno. Njemačka je također prihvatila oko milion ukrajinskih izbjeglica.

Ukrajina je također vjerojatno svjesna potrebe za jačanjem podrške saveznika koji je finansijski podupiru dok se nose s krizom troškova života kod kuće, rekao je Kristian Moeling (Christian Moelling), zamjenik direktora Njemačkog vijeća za vanjske odnose. prneosi AVaz

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here