NaslovnicaSvijetZelenski putuje u Japan, stiže i Biden

Zelenski putuje u Japan, stiže i Biden

Objavljeno:

spot_img

… no sada CNN objavljuje da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovati u Japan i prisustvovati summitu.

Rat u Ukrajini je važna tačka dnevnog reda trodnevnog summita te se očekuje da će čelnici dati snažnu izjavu o jedinstvu u podršci Ukrajini i otkriti nove mjere za protiv Rusije.

Posjeta Zelenskog bit će njegova prva posjeta Aziji otkako je Moskva pokrenula svoj napad na Ukrajinu, a dolazi u trenutku kada Kijev nastavlja tražiti vojnu podršku svojih zapadnih partnera prije dugo očekivane protuofanzive.

Očekivano putovanje Zelenskog u Aziju slijedi nakon evropske turneje po četiri zemlje, gdje je pozdravio dodatna obećanja vojne podrške odbrani Kijeva.

I Biden dolazi

Čelnici G7 pokazat će na summitu G7, koji se ove sedmice održava u Japanu, a na koji dolazi i američki predsjednik Joe Biden, jedinstven stav prema Kini utemeljen na zajedničkim vrijednostima, priznajući, međutim, svakoj od tih zemalja da sama određuje svoje odnose s Pekingom, rekao je viši američki dužnosnik.

Biden će tokom posjeta Japanu pokazati da Washington pruža podršku Ukrajini i da je više nego ikad angažiran u indo-pacifičkoj regiji, rekao je dužnosnik Reutersu, želeći ostati anoniman. Nakon trodnevnog samita koji počinje u petak, Biden će nakratko posjetiti Papuu Novu Gvineju, a nakon toga otputovati u Australiju na sastanak grupe poznate kao Quad (Australije, Indije, Japana i SAD).

“Mislim da možete očekivati da lideri G7 jasno pokažu da su jedinstveni”

Na pitanje hoće li lideri grupe sedam bogatih zemalja – Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država – pokazati jedinstveno stajalište prema Kini, drugoj najvećoj privredi u svijetu i glavnom suparniku SAD-a za premoć u svijetu, dužnosnik je odgovorio: “Iako G7 djeluje na temelju konsenzusa, domaćini imaju veliku ulogu u određivanju agende, a Japanci su jako, jako zabrinuti za važna pitanja privredne sigurnosti, uključujući i u odnosima s Kinom.”

“Mislim da možete očekivati da čelnici G7 jasno pokažu da su jedinstveni u pristupu utemeljenom na zajedničkim vrijednostima. Istovremeno, svaka zemlja iz G7 sama će određivati svoje odnose s Kinom, ali svi stojimo iza načela koja će voditi sve naše odnose”, rekao je.

Dužnosnik je dodao da je SAD “jako optimističan” premda je to “jedno od složenijih pitanja” za G7 u Hirošimi, piše Index.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Obratite pažnju: Bol u ramenu može da bude simptom opake bolesti

Važno je da slušamo signale koje nam tijelo šalje, jer tada možemo pravovremeno...

Hrana bogata kalcijumom: 5 najboljih PRIRODNIH IZVORA

Dobra vest za one koji su netolerantni na laktozu je da mleko nije na...

Pročitaj i ovo

Obratite pažnju: Bol u ramenu može da bude simptom opake bolesti

Važno je da slušamo signale koje nam tijelo šalje, jer tada možemo pravovremeno...

Hrana bogata kalcijumom: 5 najboljih PRIRODNIH IZVORA

Dobra vest za one koji su netolerantni na laktozu je da mleko nije na...