Home Svijet Zelenski: Napredujemo na jugu, blizu smo Bahmuta

Zelenski: Napredujemo na jugu, blizu smo Bahmuta

0
Zelenski: Napredujemo na jugu, blizu smo Bahmuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska koja provodi protuofenzivu protiv ruskih okupacijskih snaga napredovala na južnoj bojišnici prošle sedmice te da je bilo pomaka i u blizini Bahmuta na istoku.

Čini se da njegove posljednje izjave o tromjesečnoj protuofenzivi potvrđuju procjene drugih dužnosnika o napredovanju, iako skromnom, na istoku i jugu. “Tijekom proteklih sedam dana napredovali smo u (južnom) sektoru Tavrije”, rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju. “Ima pomaka u sektoru Bahmuta. Da, ima pomaka.”

Zelenski je rekao da ukrajinske snage drže položaje na drugim bojišnicama na istoku – kod Avdivke i Marinke blizu žarišta ruskih glavnih napada, kao i Limana i Kupjanska, koji su također meta ruskih pokušaja napredovanja dalje na sjever.

Koliki je značaj probijanja prve linije odbrane ruskih snaga u Ukrajini?

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je o napretku kod Bahmuta – mjesta gdje su se gotovo godinu dana odvijale najteže borbe dok ga ruska vojska nije zauzela u svibnju. Zelenski i drugi dužnosnici kažu da protuofenziva zahtijeva vrijeme, a odbacili su kritike zapadnih medija da ide presporo zbog taktičkih grešaka, poput slanja vojske na krive lokacije, piše Index.

U intervjuu koji je u nedjelju dao časopisu Economist Zelenski je rekao da je stabilan napredak ključan za održavanje morala. “Sad imamo pomak. To je važno”, prenio je Economist..

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here