Home Svijet Zelenski na samitu G7 traži više oružja

Zelenski na samitu G7 traži više oružja

0
Zelenski na samitu G7 traži više oružja

Trebao bi se sastati s Joeom Bidenom na bilateralnom sastanku u nedjelju poslijepodne zbog nagađanja da bi Washington mogao najaviti novi paket oružja za Ukrajinu.

G7 je ponovio svoju nepokolebljivu podršku Kijevu u svom završnom saopćenju, ali ukrajinski predsjednik ima posla da uvjeri lidere ključnih nesvrstanih zemalja, uključujući Indiju i Brazil, da slijede njihov primjer.

Među njima je i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je optužio zapad za “poticanje rata” i nije potvrdio da će se sastati s ukrajinskim liderom u Hirošimi. Narendra Modi, koji je pozvao na prekid vatre u Ukrajini, ali nije osudio Kremlj, bio je otvoreniji nakon sastanka sa Zelenskim u subotu.

“Jako dobro razumijem vašu bol i bol ukrajinskih građana. Uvjeravam vas da ćemo Indija i ja, lično, učinti sve što možemo da riješimo ovo”, kazao je Modi Zelenskom.

Čini se da je Zelenski bio ohrabren razgovorima, rekavši kako vjeruje da će Indija “učestvovati u obnovi međunarodnog poretka temeljenog na pravilima koji je očito potreban svim slobodnim nacijama”.

Francuski predsjednik, Emmanuel Macron, opisao je summit kao priliku za uvjeravanje novih sila Indije i Brazila da podrže Ukrajinu, opisujući iznenadni posjet Zelenskog Hirošimi kao “mjenjač igre”.

G7 je u subotu obećao pojačati pritisak na Rusiju u svom završnom saopćenju, koje su dan ranije objavili domaćini summita, očito predviđajući da će nedjeljom dominirati Ukrajina.

“Ruski brutalni agresorski rat predstavlja prijetnju cijelom svijetu kršeći temeljne norme, pravila i načela međunarodne zajednice. Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku Ukrajini koliko god je potrebno za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira”, stoji u saopćenju.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, optužio je G7 da pokušava izolirati Rusiju i Kinu.

“Zadatak je postavljen glasno i otvoreno: poraziti Rusiju na bojnom polju, ali ne stati na tome, već je eliminirati kao geopolitičkog konkurenta. Zapravo, svaka druga država koja tvrdi da ima neku vrstu neovisnog mjesta u svjetskoj grupi također će potisnuti konkurenta. Pogledajte odluke koje se sada raspravljaju i donose u Hirošimi, na summitu G7, a koje su usmjerene na dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine”, kazao je Lavrov.

Zelenski, koji je u Hirošimu stigao u subotu uz jake mjere sigurnosti, traži širu podršku za mirovni plan od 10 tačaka koji zahtijeva da se ruske snage povuku iz Ukrajine prije nego što počnu bilo kakvi pregovori.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je poruka Ukrajine i njezinih saveznika G7 jasna: “Rusija mora povući trupe”. Svaki mirovni plan, rekao je, “ne može se jednostavno povezati sa zamrzavanjem sukoba. Rusija se ne bi trebala kladiti da će, ako izdrži dovoljno dugo, na kraju oslabiti podršku Ukrajini”.

Dolazak Zelenskog na G7 došao je dan nakon što je Bijela kuća odustala od svog protivljenja saveznicima koji Kijevu opskrbljuju borbene avione F-16 američke proizvodnje. Iako će trebati vremena za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje sofisticiranim zrakoplovom, Zelenski je rekao da je ukidanje zabrane “sjajan rezultat”.

“To će doista pomoći našem društvu, našim ljudima da sačuvaju kuće, obitelji”, rekao je.

Pišući na svom službenom Telegram kanalu nakon sastanka s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, rekao je da su mlaznjaci ključni za poboljšanje sposobnosti protivzračne odbrane Ukrajine, piše BosnaInfo.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here