Home Svijet Zatvorena biračka mjesta u Turskoj, ko će na čelo države?

Zatvorena biračka mjesta u Turskoj, ko će na čelo države?

0
Zatvorena biračka mjesta u Turskoj, ko će na čelo države?

Birališta širom Turske zatvorena su u 17 sati po lokalnom vremenu.

Birači koji se nađu na biračkom mjestu u vrijeme zatvaranja moći će iskoristiti svoje građansko pravo i nakon 17 sati po lokalnom vremenu, kako je ranije saopćila Visoka izborna komisija Turske,piše Avaz.

Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa imalo 64,11 miliona ljudi
Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), Kemal Kiličdaroglu (Kilicdaroglu) i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Erdoan je glasao jutros u Istanbulu, nakon čega je izjavio kako je veoma važno da građani u što većem broju izađu na birališta i pokažu snagu turske demokratije.

Nepotpuni i nezvanični rezultati nakon zatvaranja birališta
Kiličdarolu (Kilicdaroglu), kandidat opozicionog Nacionalnog saveza predvođenog Republikanskom narodnom partijom (CHP) na predsjedničkim izborima u Turskoj obavio je svoju građansku dužnost u Ankari.

Kako je saopćila Visoka izborna komisija Turske, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here