Home Svijet Vrhovna izborna komisija Turske: Dosad nije zabilježena nijedna negativna situacija

Vrhovna izborna komisija Turske: Dosad nije zabilježena nijedna negativna situacija

0
Vrhovna izborna komisija Turske: Dosad nije zabilježena nijedna negativna situacija

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turske (YSK) Ahmet Jener (Yener) izjavio je da je završen izborni proces i da dosad nije zabilježena nijedna negativna situacija, javlja Anadolija.

– Završen je izborni proces na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Nismo zabilježili nijednu negativnu situaciju – kazao je Jener nakon zatvaranja birališta za predsjedničke i parlamentarne izbore.

Tri osobe preminule
Istakao je ipak da su tokom izbornog procesa jedan posmatrač i dvoje građana umrli od posljedica srčanog udara, te je izrazio saučešće porodicama preminulih.

Jener je izrazio zahvalnost svim političkim strankama koje su doprinijele izborima, posmatračima, predstavnicima medija i svim drugim koji su dali doprinos izbornom procesu.

Birališta širom Turskoj zatvorena su danas u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Birači koji se nađu na biračkom mjestu u vrijeme zatvaranja moći će iskoristiti svoje građansko pravo i nakon 17 sati, kako je ranije saopćila Visoka izborna komisija Turske.

Tri predsjednička kandidata
Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), Kemal Kilicdaroglu (Kilicdaroglu) i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Birališta izvan Turske
Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopćila Visoka izborna komisija Turske, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here