Home Svijet Vojna parada danas u Moskvi

Vojna parada danas u Moskvi

0
Vojna parada danas u Moskvi

Na paradi će prisustvovati ruski predsjednik Vladimir Putin, kao i lideri Bjelorusije, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Jermenije i Kazahstana. Po tradiciji, predsjednik Rusije će održati govor prije nego što paradni odredi prošetaju trgom.

Vojna parada na Crvenom trgu 9. maja uvijek počinje dovođenjem počasne garde na trg uz zvuke pjesme “Sveti rat”, državne zastave Ruske Federacije i zastave pobjede – borbene zastave 150. Pješadijske Idritske divizije.

Paradom tradicionalno komanduje glavnokomandujući Kopnene vojske, a domaćin parade je ministar odbrane.

Trgom će prodefilovati jedinice vrsta i rodova Oružanih snaga Ruske Federacije, univerziteti Ministarstva odbrane, jedinice Nacionalne garde, Federalne službe sigurnosti, Ministarstva za vanredne situacije i druge strukture, piše Avaz.

Poznato je da će paradi, kao i prije godinu dana, prisustvovati jedinice uključene u takozvanu „rusku vojnu operaciju“ u Ukrajini, kako je Rusi nazivaju, prenosi RIA novosti.

U koloni vojne tehnike, koja bi trebalo da prođe poslije pješačkog dijela, prodefilovaće oklopna vozila “Tigar” i “Tajfun-U”, lanseri iz sistema PVO S-400 , oklopni transporteri BTR-82A, lanseri operativno-taktičkog raketnog sistema “Iskander-M”, mobilni kopneni raketni sistemi “Jars” na osmoosovinskim traktorima, kao i novim oklopnim transporterima „bumerang“. Predstojeća 78. godišnjica pobjede u Velikom ratu bit će obilježena u svim ruskim regionima, javila je agencija TASS.

U sklopu parade bit će organizovane svečane aktivnosti, praznični koncerti, filmske predstave, flešmobovi, izložbe, sportske aktivnosti i niz drugih manifestacija. Alternativni programi bit će uvedeni u regionima gdje će proslave biti u skraćenom formatu zbog sigurnosnih razloga. Putin je uoči 9. maja uputio čestitke povodom Dana pobjede liderima Azerbejdžana, Jermenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, narodima Gruzije i Moldavije, pišu Vijesti.ba.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here