Home Svijet Upozorenje iz Japana: Klimatske promjene bi mogle da dovedu do nestašice piva

Upozorenje iz Japana: Klimatske promjene bi mogle da dovedu do nestašice piva

0
Upozorenje iz Japana: Klimatske promjene bi mogle da dovedu do nestašice piva

Predsjednik kompanije Katsuki je saopštio da analiza koju je izvršila kompanija pokazuje da će globalno zagrijavanje značajno smanjiti prinose ječma i kvalitet hmelja u naredne tri decenije i upozorio je na nestašicu piva.

Prema scenariju UN povećanja globalne temperature od četiri stepena Celzijusa, žetva ječma u Francuskoj mogla bi da se smanji za 18 odsto do 2050. godine, dok bi se žetva u Poljskoj smanjila za 15 odsto. Kvalitet hmelja, koji je ključna komponenta za očuvanje, kao i ukus piva, opao bi za 25 odsto u Češkoj, jednom od najvećih svetskih proizvođača hmelja.

Prema scenariju povećanja za dva stepena celzijusa žetva ječma u Francuskoj bi opala za 10 odsto, Poljska za devet odsto, a kvalitet hmelja u Češkoj bi opao za 13 odsto.

Prema posljednjim analizama tijela UN za praćenje globalnih napora da se ograniči zagrijavanje svijet ide ka porastu temperature do 2,6 stepena Celzijusa.

Promjenljivo vrijeme je već pogađalo prinose ječma posljednjih godina, što je dovelo do toga da su cijene slada i pivarskog ječma u Evropi dostigle rekordne nivoe u 2022. godini. Iako su cijene smanjene, cijena usjeva ljeta 2023. godine bila je oko 100 eura iznad ranijih proseka.

Klimatske promjene su imale veći uticaj na cijenu ječma nego ruska invazija na Ukrajinu, dodao je Katsuki.

Druge međunarodne pivare ulažu u regenerativne poljoprivredne prakse u pokušaju da svoje zalihe ječma učine otpornijim na klimatske šokove. Carlsberg ima za cilj da pređe na korišćenje potpuno regenerativne poljoprivredne prakse do 2040. godine. prenosi n1

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here