Home Svijet U Meksiku povučena zatvorska kazna ženi koja je u samoodbrani ubila silovatelja

U Meksiku povučena zatvorska kazna ženi koja je u samoodbrani ubila silovatelja

0
U Meksiku povučena zatvorska kazna ženi koja je u samoodbrani ubila silovatelja

U presudi od prošle nedelje koja je izazvala negodovanje javnosti, sud je rekao da, iako se složio da je 23-godišnja žena silovana 2021. godine, proglasio je krivom za ubistvo zbog „preterane upotrebe legitimne odbrane“ i naložio joj da plati više od 16.000 dolara odštete porodici njenog napadača.

Feminističke grupe koje su podržale ženu, ljutito su tada protestovale, rekavši da presuda kriminalizuje žrtve seksualnog nasilja, a štiti počinioce i to u zemlji s visokim nivoom rodno zasnovanog nasilja i femicida. Demonstranti u Meksiko Sitiju nosili su transparente „Odbrana mog života nije zločin“.

Odgovarajući na gnev javnosti, predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador je u subotu rekao novinarima da će pomilovati ženu. Ali njeni advokati su rekli da bi prihvatanje pomilovanja značilo priznanje da je ona počinila zločin iako je potpuno nevina.

Potom je, u subotu uveče državno tužilaštvo saopštilo da je preispitalo slučaj i utvrdilo da je žena „oslobođena krivice“, kao i da Tužilaštvo smatra da je delovala u samoodbrani.

Skoro polovina meksičkih žena je doživela seksualno nasilje, kažu državni podaci.

Meksička vlada je 2022. godine registrovala ukupno 3.754 ubistva žena – u proseku 10 dnevno, što je značajan skok u odnosu na prethodnu godinu. Samo trećina ubistava je istražena kao femicid.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here