Home Svijet U Austriji se urušio planinski vrh: 100.000 kubika kamena se sručilo u dolinu

U Austriji se urušio planinski vrh: 100.000 kubika kamena se sručilo u dolinu

0
U Austriji se urušio planinski vrh: 100.000 kubika kamena se sručilo u dolinu

Prema austrijskim geolozima, ovo je relativno veliki incident i rezultat je klimatskih promjena.

Kamenje je počelo padati u nedjelju s Fluchthorna, planine visoke gotovo 3.400 metara u Alpama na granici između Švicarske i Austrije. Geolozi tvrde da je do toga došlo zbog otapanja permafrosta (stalno zamrznutog tla).

“Ovo je relativno veliki incident, govorimo o najmanje 100.000 kubičnih metara stijene koja je otpala, vjerojatno i više od toga”, kazao je Thomas Figl, državni geolog za CNN.

Geolozi su kolaps pripisali otapanju permafrosta, dugotrajno smrznutog sloja tla i stijena. Najčešće povezan s arktičkim regijama, permafrost se nalazi i u evropskim Alpama.

“Možemo biti relativno sigurni u uzrok ovog incidenta: permafrost. Led je ljepilo planina, a otapa se zbog klimatskih promjena. To onda uzrokuje posljedice koje vidimo ovdje”, rekao je Figl. Kako klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem povisuju globalne temperature, dolazi do otapanja permafrosta i gubitka ledenog pokrova te se čini da će odroni kamenja u ovoj regiji postati sve češći.

Ovakvi odroni mogu uzrokovati velike probleme za stanovnike koji žive podno planina. U maju su se mještani švicarskog sela Brienz, smještenog u blizini Davosa, morali evakuirati nakon upozorenja da bi se na njihove domove moglo srušiti gotovo 2 miliona kubičnih metara stijena. Iako do toga još nije došlo, stanovnici se i dalje ne mogu vratiti svojim domovima, piše Klix.ba.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here