Home Svijet Tužiteljica traži da se Trampu sudi u martu, prije ključnih stranačkih izbora

Tužiteljica traži da se Trampu sudi u martu, prije ključnih stranačkih izbora

0
Tužiteljica traži da se Trampu sudi u martu, prije ključnih stranačkih izbora

Tužiteljica u Džordžiji, koja je ove sedmice podigla optužnicu protiv bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) i još 18 osoba predložila je da suđenje počne 4. marta, pokazuju sudski dokumenti.

To znači da bi suđenje počelo prije takozvanog super utorka, kada se održavaju ključni stranački izbori u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Glasat će se na ukupno 14 izbora širom zemlje, od Kalifornije i Teksasa do Masačusetsa i Mejna.

Izjašnjavanje o krivici početkom septembra
Tužiteljica okruga Fulton Fani Vilis također je predložila da optuženi budu privedeni i da se izjasne o krivici u prvoj sedmici septembra.

Velika porota je u ponedjeljak podigla optužnicu protiv Trampa i još 18 njegovih saradnika i saveznika za niz krivičnih djela, u okviru plana da bivši predsjednik ostane na vlasti uprkos porazu od Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima 2020. godine.

Trampu bi u martu trebalo da se sudi u odvojenom slučaju u Njujorku, gdje je optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi s isplatama jednoj porno glumici da šuti o navodnoj aferi.

Zadržavanje povjerljivih dokumenata
Zatim bi u maju trebalo da mu se sudi pred federalnim sudom, prema optužnici koju je podigao specijalni tužilac Džek Smit, za navodno ilegalno zadržavanje povjerljivih predsjedničkih dokumenata i opstruisanje napora vlade da ih preuzme s Trampovog imanja na Floridi Mar-a-Lago.

Smitovom tim također traži da 2. januara počne suđenje prema optužnici koja Trampa tereti za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here