Home Svijet Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka

0
Svjetski dan borbe protiv raka

Danas se obilježava Svjetski dan oborbe protiv raka s ciljem da se podigne svijest o oboljenjima od raka, njihovom preveniranju, dijagnosticiranju i liječenju. Kampanju vodi Internacionalna unija protiv raka (International Union Against Cancer – UICC), globalni konzorcij koji čini više od 280 organizacija koje se u više od 90 država svijeta bore protiv raka. Također, obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od raka ima cilj da ohrabri utjecajne pojedince i članove UICC organizacija da učine problem bolesti raka političkim prioritetom.

Kampanja naglašava činjenicu da 43 posto kancerogenih oboljenja mogu biti spriječena ako se: obezbijedi nepušačka okolina za djecu, vodi računa o fizičkoj aktivnosti, uravnoteženoj prehrani i sprečavanju gojaznosti, informiše o vakcinama protiv virusa povezanih s rakom jetre i grlića materice te izbjegava pretjerana izloženost suncu.
Starija populacija češće obolijeva

Broj osoba oboljelih od raka u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica produženog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi kod kojih se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati s 14 miliona u 2012. godini te 19,3 miliona u 2020. godini na 30,2 miliona 2040. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 miliona u 2012. godini te 10 miliona u 2020. godini na 16,3 miliona 2040. godine.

Između 30 posto i 50 posto smrti od malignih neoplazmi moglo bi se spriječiti promjenom ponašanja i adekvatnom preventivnom zdravstvenom zaštitom.
12 koraka za smanjenje rizika od obolijevanja

Evropski kodeks protiv raka (ECAC) nastao je na inicijativu Evropske komisije, a izradila ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj ECAC-a je informirati ljude o tome što sve mogu poduzeti kako bi umanjili rizik obolijevanja od raka za sebe i svoje bližnje, a pridržavajući se „12 koraka za smanjenje rizika od raka“.

Savjeti za smanjenje rizika od raka:

– Ne konzumirajte duhan i duhanske proizvode;

– Nemojte dopustiti pušenje u svom domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu;

– Održavajte zdravu tjelesnu težinu;

– Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći;

– Hranite se zdravo;

– Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka;

– Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, naročito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima;

– Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu, kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak;

– Saznajte jeste li u svom domu izloženi zračenju od prirodno visokih nivoa radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih nivoa radona;

– Za žene: dojenjem majka smanjuje rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete. Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije;

– Uključite svoju djecu u program obavezne imunizacije;

– Učestvujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka: debelog crijeva, dojke i grlića materice. prenosi Avaz

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here